Leopard 2, Leclerc, Merkava: Vad är moderna stridsvagnar värda? (1/3)

Sedan den första uppträdandet på slagfältet under första världskriget har huvudstridsvagnen varit föremål för både en extrem fascination för vissa och en total förnekelse för andra. Under konflikterna och uppkomsten av nya vapensystem, till exempel pansarvagnsmissilen eller nyligen den vandrande ammunitionen, har slutet på tankens överhöghet i landstrid profeterats många gånger, liksom andra stora beväpningar som t.ex. hangarfartyg eller stridsflygplan. Det är dock klart idag, medan geopolitiska spänningar fortsätter att växa, att tankmarknaden går bra, med mer än 4000 XNUMX tunga tankar som sålts för export bara under de senaste tre åren, i Egypten, Indien, Pakistan, Pologne, Ungern eller Taiwan för att bara nämna huvudkontrakten. Samtidigt har en ny generation av dessa tunga pansarfordon vuxit fram, mestadels på grundval av modeller från slutet av kalla kriget med nya system för upptäckt, skydd och ökad eldkraft, vilket gör dessa fordon till ett viktigt verktyg för alla medium till högintensiv markåtgärd.

I denna tredelade syntesartikel kommer vi att presentera de mest emblematiska av moderna stridsvagnar, just de som potentiellt kan uthärda de flesta konfrontationerna under de kommande 15 åren på planeten, för att förstå deras styrkor. Men också svagheterna , och den avgörande roll som de kallas att spela under denna period.

Tyskland: Leopard 2A7 +

Leopard 2, som utvecklades på 70-talet av det tyska företaget Krauss-Maffei Wegman, är på många områden tanken för alla skivor i denna panel. Det var inte bara den första som togs i bruk 1979, den är också den mest exporterade och en av de tyngsta modellerna som någonsin byggts, för A7 -versionen en stridsvikt över 65 ton. Det är också en av de tankar som visste bäst och mest effektivt att utvecklas genom inte mindre än 16 versioner, från den första versionen av 1979 utrustad med en 105 mm pistol och kortfattad analog elektronik., Till den ultimata A7 + -versionen utrustad med Rheinmetalls L / 55 slätkanonkanon, och senaste generationens elektronik och elektronik ombord, samt ett automatiserat FLW200-torn i stället för det gamla gamla MG3-maskingeväret. Nästan 11 meter lång, 3 meter hög och 3 m70 bred, Leopard 2A7 + drivs av en 12 hk MTU MB 873 Ka-501 biturbo-diesel V1480-motor, vilket ger en effekt / viktförhållande på 22,8, 68 hk per ton. Det pansarfordonet kan därmed nå maximal hastighet på 1,1 km / h på vägen och korsa vertikala hinder på mer än 55 m. Dess L / 540 -pistol anses för sin del vara en av de mest effektiva för tillfället, som kan tränga igenom 1000 mm stål på 829 meter med ett M560 utarmat uranpilskal och till och med 43 mm med penetratorskalet. Med Franco -Tysk volfram DMXNUMX.

Utöver dess obestridliga driftsegenskaper kan den tyska leoparden 2: s framgångar till stor del förklaras av KMW och Rheinmetalls gemensamma ansträngningar att ständigt förbättra det pansarfordon som har känt inte mindre än 16 olika versioner under sina 40 år.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT