Indien återupptar konkurrensen om att bygga fyra amfibiska överfallsfartyg

Indiska vapenprogram är nästan alltid utomordentligt komplexa, och ofta misslyckas de även när en vinnare har valts ut, vilket krockar med landets teknokrati. Detta var fallet för MMRCA -programmet (126 Rafale) som avbröts under 2015, liksom tävlingen om att förvärva 6 tankfartyg, vann två gånger av A330MRTT 2006 och 2013, och två gånger avbröt 2010 och 2016, eller från FGFA-programmet som planerade att utforma en ersättning för Su-30MKI med Ryssland med Su-57 och som avbröts i 2018 av New Delhi. Detta var också fallet för Multi-Role Support Vessel-programmet som 2011 planerade att bygga fyra amfibiska helikopterbärande överfallsfartyg för 4 16.000 crore (2 miljarder euro) och som slutade avbrytas 2020 på grund av förseningar. urvalsförfarandet, medan teknologierna, det geopolitiska sammanhanget och behoven hos den indiska marinen för deras del hade förändrats kraftigt under denna period.

Medan de tekniska förväntningarna har förändrats är det grundläggande behovet av att ha en överfallsflotta som kan konkurrera med den kinesiska typen 071 och typ 075 fortfarande en angelägen fråga för den indiska flottan, som i allt högre grad måste möta den kinesiska flottans infall i Bengaliska viken och Indiska oceanen . Detta är anledningen till att den indiska försvarsministern just har startat om förfarandet genom att publicera en begäran om information för det lokala bygget av 4 amfibiska överfallshelikopterbärare, med en tidsfrist på 60 månader för byggandet av den första enheten, följt av 3 leveranser 12 månaders mellanrum. Om endast indiska varv är behöriga att tävla kan (och kommer) de alliera sig med en internationell tjänsteleverantör som ansvarar för att tillhandahålla design och tekniköverföringar som är viktiga för konstruktionen av sådana fartyg som är, som vi vet, allt. producera. Låt oss påminna om att det tog 6 år för Ryssland starta programmet 23900 Ivan Rogov, medan de hade gynnats av betydande tekniköverföringar under Mistral -programmet.

INS Vikrant, Indiens första lokalt byggda hangarfartyg och symbol för New Delhis marinambition, började sjöprov i slutet av juni 2021

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT