Turkiet vill utveckla den mest kraftfulla förstöraren i Medelhavsteatern

Sedan han kom till makten 2003 har RT Erdogan, första premiärminister från 2003 till 2014, sedan republikens president sedan detta datum, gjort en stor nationell insats till förmån för arméerna, med en budget som har gått på 20 år från 7 miljarder dollar till över 20 miljarder dollar, trots att en turkisk lira devalverats med 80% av dess värde under samma period. Samtidigt bestämde han sig för att utveckla en omfattande och robust nationell försvarsindustri, med framväxten av flera nationella och globala aktörer som Roketsan -missilen eller drönartillverkaren Baykar. På marinfältet organiserades insatsen kring ett mycket ambitiöst program, MILGEM-programmet, vars lansering går tillbaka till 2004, och som idag driver den turkiska militära marinindustrin i framkant på den europeiska och världsmarknaden.

MILGEM -programmet, som ska göra det möjligt att modernisera den turkiska flottan år 2030 med helt lokalt producerade fartyg, består av 3 fartygsklasser, Ada -klassens korvetter, lätta fregatter från Istanbul -klassen och TF -förstörare. -2000. Konstruktionen av 4 Ada-klass anti-ubåtskorvetter ägde rum mellan 2005 och 2015, och de 4 enheterna på 2400 XNUMX ton är nu i tjänst hos den turkiska flottan. Dessa ekonomiska och effektiva fartyg beställdes också av Pakistan (4 långsträckta enheter på 3000 ton) och av Ukraina. År 2017 påbörjades tillverkningen av den första fregatten i Istanbul, ett 3000 16 ton anti-ubåtskepp men denna gång utrustat med ett 2021-celligt MDAS vertikalt uppskjutningssystem för att rymma så många yta-till-luft-missiler som möjligt. HISAR. Fregatten TCG Istanbul, den första enheten i samma klass, lanserades i januari 2023 och borde gå med i aktiv tjänst 2000. När det gäller förstöraren TF-XNUMX var det utan tvekan en av stjärnorna i IDEF 2021 som ägde rum i istanbul från 17 till 20 augusti.

Tidigare modeller av TF-2000 presenterade ett fartyg som fortfarande är utrustat med många amerikanska tekniker. Lägg märke till här de 2 Phalanx som ersätts av CIWS Gökdeniz på modellen 2021 (se bild)

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT