Rysk militär marinproduktion överträffar nu Europa

Den 23 augusti, presidenten Vladimir Putin tillkännagav starten av byggandet av 6 nya fartyg för den ryska militärflottan i samband med sitt besök i ARMY-2021 i Patriot Park i utkanten av Moskva. Således är dessa 2 nya kärnbåtar för Borei-A-klassskjutare, 2 ubåtar med konventionellt framdrivningsprojekt 636.3 förbättrat kilo och 2 lätta fregatter vars exakta modell inte har meddelats (22380 eller 22385) som kommer att byggas vid Severodvinsk, St. Petersburg och Komsomolsk-on-Amur-varven. Under de senaste månaderna har Vladimir Putin vant sig vid denna typ av tillkännagivande om den ryska marinen, efter att ha gör samma sak den 16 juli 2020 genom att tillkännage byggandet av 2 22350 admiral Gorshkov-fregatter, 2 ubåtar för atomattacker 885-M Iassen och 2 nya 23900 överfallshelikopterbärare under uppbyggnad vid Kerch-varven på Krim, sedan 28 april 2021 tillkännagav starten av byggandet av två kärnbåtar som skjuter upp Borei-A-missiler, två konventionellt drivna ubåtar 636.3 Förbättrat kilo och två korvetter 20380 Steregushchiy. Med dagens tillkännagivande finns det därför 18 stora nya fartyg, inklusive 10 ubåtar, vars konstruktion kommer att ha sjösatts på bara ett år.

Efter den sovjetiska kollapsen gick militär skeppsbyggnad igenom 20 mycket svåra år, kopplat till avsaknaden av offentlig finansiering, stopp av investeringar och läckande av know-how, vilket i hög grad påverkade den operativa kapaciteten hos den ryska marinen, som inte längre kunde ersätta eller till och med behålla sina marina enheter, till och med de viktigaste såsom atommissilubåtar, eller SSBN, som utgör en nyckelkomponent i landets kärnkraftsavskräckning. Således, i slutet av 2000 -talet, kunde den ryska flottan inte ens säkerställa den operativa beständigheten av rysk avskräckning genom att bara hålla ett SSBN till sjöss halva tiden. Förändringen på detta område kom i två steg. Först under Georgien -kampanjen 2008 insåg den ryska militären snabbt att om de hade gynnats av en amfibisk styrka och dess eskort kunde de ha tagit de georgiska styrkorna bakifrån och minskat varaktigheten. Och förlusterna av detta blixtkrig ( 5 dagar). Detta gav upphov till ordern av två helikopterbärare av Mistral -klassen från Frankrike, de ryska varven hade inte kapacitet att bygga sådana fartyg just nu.

Byggandet av den första Borei-klassen SSBN tog 17 år. Moderniseringen av rysk industriell infrastruktur gjorde det möjligt att minska detta relä till endast 7 år, det vill säga motsvarigheten till en europeisk produktion.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer