Rysslands nya kryssningsmissiler kan träffa USA direkt

Det är sant att under de senaste två åren har den stora majoriteten av uppmärksamheten från Pentagon fokuserat på Kina och den snabbt utvecklande situationen i västra Stilla havet. Majs för general Glen D. Vanheck, befälhavare för USA: s norra kommando med ansvar för att skydda Nordamerika, skulle det största hotet som kan drabba USA idag inte komma från Peking och dess ballistiska missiler, utan från Moskva och dess nya missilkryssare, som kan nå amerikanskt territorium direkt från sin egen jord nu. I samband med ett onlineforum som anordnades av Center for Strategic and International Studies förklarade den amerikanska generalen att dessa nya kryssningsmissiler, som kan användas både från fartyg och från ubåtar, från landplattformar till containrar ombord på kommersiella fartyg, idag representerar det mest direkta hotet på USA: s mark (förutom strategiska kärnvapenattacker, förstås).

General Vanheck syftade förmodligen på den nya 3M-54M Kalibr-M-missilen under utveckling, den ultimata versionen av kryssningsmissilen som först användes mot ISIS-positioner 2015 från korvetter och underseglare placerade i Svarta havet och Kaspiska havet. Mycket större än de tidigare modellerna, vars räckvidd begränsades till 2500 km, kan Kalibr-M bära en militär laddning på ett ton på ett avstånd av 4.500 XNUMX km, eller faktiskt en tillräcklig räckvidd för att slå San Francisco från Rysslands östligaste länder. Enligt Tass -byrån bör missilen gå i drift före 2027 och kommer att prioritera den nya kärnkraftfregatten och ubåtar från den ryska marinen, tillsammans med 3M22 Tzirkon hypersoniska missiler. Dessutom har Kalibr är utformad för att kunna nå supersoniska hastigheter, vissa versioner kan till och med accelerera till Mach 2.9 på den sista banan. Som jämförelse når BGM-109 Tomahawk Block II-missilen för sin del en maximal räckvidd på 2500 km, och den franska MdCN ges för en räckvidd "större än 1200 km", de två missilerna utvecklas med subsoniska hastigheter i banan. betning.

Kalibr 3M54 -missilen kan tas i bruk från containrar som transporteras på omärkta handelsfartyg, vilket gör dem mycket svåra att upptäcka.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT