Joe Biden anpassar USA: s åtagande att försvara Taiwan med Natos

Den amerikanska presidenten är starkt omtvistad i USA men också på den internationella scenen sedan den katastrofala kollapsen mellan statens strukturer och den afghanska armén på bara några veckor efter det att den amerikanska militärens tillbakadragande började. I synnerhet gör många kopplingen mellan detta tillbakadragande och beslutsamheten som de nu anser tvivelaktiga av USA för att säkerställa säkerheten för sina nära allierade, inklusive bland ledarna i vissa NATO -länder. Det är för att förklara sig själv om dessa frågor som den amerikanska presidenten beviljade en intervju med ABC -kanalen, intervju under vilken han först och främst ifrågasattes om de amerikanska underrättelsetjänsternas misstänkta misslyckande att förutse debaclet. Frågan om konsekvenserna av detta avsnitt för USA: s trovärdighet med dess allierade togs naturligtvis upp av journalisten, och Joe Bidens svar, även om det i stort sett är obemärkt i de västerländska medierna med fokus på Afghanistan, markerar ett avgörande steg i utvecklingen av global geopolitisk situation.

När journalisten pekade på krisens inverkan på USA: s trovärdighet när det gäller att säkerställa Taiwans försvar, svarade den amerikanska presidenten med att sätta Washingtons beslutsamhet att försvara ön på lika villkor. Oberoende av det som förbinder USA Stater med sina närmaste Nato -allierade, Japan eller Sydkorea. Genom att uttrycka sig så bekräftar Joe Biden otvetydigt att Washington verkligen har beslutat att begrava avtalen i Taiwan Relations Act från 1979, genom vilka USA gick med på att betrakta ön som en integrerad del av Folkrepubliken Kina. Och åtog sig att inte ingripa i processen för att närma sig de två staterna, särskilt genom att begränsa leveranser av militär utrustning till utrustning enbart för defensiva ändamål i Taipei, och genom att förbinda sig att inte sätta in militära styrkor på ön, även om denna sista punkt medvetet är tvetydig på denna nivå.

Valideringen av försäljningen av 40 M109 självgående vapen till Taiwan i början av augusti utlöste en ny omgång av PLA runt den oberoende ön.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT