Ska Frankrike utveckla en medium tank parallellt med MGCS -programmet?

Det är nu ingen hemlighet att risken för att se de franska arméerna engagerade i en konflikt med hög intensitet har ökat avsevärt under de senaste åren och att den kommer att öka under de kommande åren och decennierna. Det är i detta sammanhang som Paris och Berlin lanserade 2017, flera industriella försvarssamarbetsprogram, varav de mest symboliska är den nya generationens SCAF -stridsflygplan för att ersätta den franska Rafale och tyska tyfonen, och MGCS huvudkamptankprogram, för att ersätta bland andra arméns Leclerc och Bundeswehrs leopard 2. Ja dessa program har stora ambitionerteknik, i synnerhet, förblir de ändå begränsade av samarbetsprincipen, både på det industriella och operativa området, medan know-how och doktriner om engagemang avgör behoven ibland mycket olika på vardera sidan av Rhen. Detta förklarar till stor del de många svårigheterna med dessa två program för närvarande i startfasen, vilket ibland orsakar betydande spänningar mellan Paris och Berlin.

I en tidigare artikel hade vi studerat möjligheten och genomförbarheten, parallellt med SCAF -programmet, ett femte generationens enmotorigt jaktprogram vill vara ekonomisk och komplettera SCAF för att bevara all kunskap inom den franska militära luftfartssektorn, men också för att öka de franska arméernas operativa kapacitet på en kortare tid än SCAF: s, med ett mål tillträde 2030, inte 2040. Uppenbarligen har USA, som en del av det amerikanska flygvapnets NGAD -programMen även Ryssland med Checkmate -programmet avslöjat vid MAKS 2021, har också identifierat behovet av ett sådant flygplan, förstärkt de tyngre flygplanen som F22 (och dess ersättning från NGAD) och Su-57, men också för att tillgodose behoven hos många flygvapen som kommer att vara oförmögna att utrusta sig med ett tungt och dyrt flygplan som Su-57 eller SCAF-programmets framtida NGF. Förutom industri- och marknadsföringsmöjligheter presenterade artikeln också en effektiv finansieringsmodell, som härrör från läran om försvar med positiv värdering.

Möter industriella och operativa behov i Frankrike

Konstruktionen och tillverkningen av ett franskt medelspårigt pansarfordonsprogram, med en stridsmassa från 40 till 50 ton, svarar i allmänhet på samma observationer som i samband med femte generationens enmotoriga Chasseur. Å ena sidan kommer MGCS -programmet inte att tillåta den franska markvapenindustrin för att bevara allt sitt kunnande, särskilt eftersom på tyska sidan, två jättar inom sektorn redan tävlar om industriell delning, Rheinmetall och Krauss-Maffei Wegman. Dessutom råder det ingen tvekan om att Berlin kommer att införa ett framdrivningssystem och en överföring av tysk faktura, till nackdel för franskt kunnande. I samband med ett enda MGCS-program som planerat idag, med en tidtabell på nästan 30 år, är det omöjligt för franska tillverkare att bevara (och utveckla) know-how och färdigheter utan att kunna ansöka om ett större program. Följaktligen skulle den franska industrin oundvikligen komma att försvagas ur detta industriella samarbete på lång sikt, eftersom den då inte skulle kunna utveckla, om nödvändigt, oberoende av varandra en ny familj av bandvagnar.

Armén kommer att ha endast 200 moderniserade Leclercs fram till dess att de ersätts av MGCS -programmet efter 2040, i det tungspårade pansaravsnittet.

Problemet är relativt likt ur operativ synvinkel. Faktum är att doktrinerna om anställning av pansarvapnet och i synnerhet stridsvagnarna skiljer sig mycket mellan armén och Bundeswehr. Tyskland föredrar mycket tunga pansarfordon, särskilt välskyddade, i en defensiv hållning som framför allt bygger på den (förmodade) överlägsna kapaciteten i sina långdistanssiktnings- och avfyrningssystem, och på tung rustning som kan '' ta fiendens skal om de avfyras långt ifrån tillräckligt. På den franska sidan, å andra sidan, Vi förordar starkt manöver och dynamiskt engagemang män och utrustning, med lättare men mycket mer rörliga pansarfordon. Det råder dock ingen tvekan om att Berlin kommer att införa en särskilt tung stridsvagn inom ramen för MGCS -programmet, om än för att ta över från 2800 Leopard 2s i tjänst i världsarméerna. Detta skulle inte bara inte helt motsvara arméns doktrin, utan det skulle resultera i mycket dyra pansarfordon, som Leopard 2 eller M1 Abrams, stridsvagnar som nu kostar 50% dyrare än Leclerc.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till artiklarna om nyheter, analyser och sammanfattningar i sin helhet. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för professionella prenumeranter.

Från 5,90 € per månad (3,0 € per månad för studenter) – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT