Efter Afghanistan tillkännager Förenta staterna att sina trupper dras tillbaka från Irak

USA: s president Joe Biden tillkännagav i samband med Iraks premiärminister Mustafa Al-Kadhimis besök i Vita huset att USA avsåg att dra tillbaka sina trupper från sitt land i slutet av året, efter tillkännagivandet om att trupper drogs tillbaka från Afghanistan som började den 1 maj och ska avslutas den 11 september. Enligt den amerikanska presidenten kommer de amerikanska styrkorna att finnas kvar för att stödja myndigheterna och de irakiska arméerna, särskilt för utbildning av dessa, men de 2.500 män som fortfarande finns i landet kommer att dras tillbaka enligt ett förkortat schema för att tillåta, enligt för honom att fokusera på mer pressande utmaningar, i detta fall Ryssland och Kina. Detta tillkännagivande hade väntats i flera veckor, i linje med det mer kontroversiella tillbakadragandet från Afghanistan som fortsätter trots offensiven från talibanstyrkorna som nu kontrollerar hälften av de afghanska provinserna. Situationen kommer troligen att vara mindre komplex i Irak, där myndigheterna i landet är mer etablerade och kommer att kunna förlita sig på andra styrkor än de enda amerikanska eller västerländska styrkorna, i synnerhet de många iranska miliser som deltog i förstörelse av den islamiska statens kalifat och som inte har lämnat landet sedan, liksom irakiska kurder som bestämt kontrollerar norra delen av landet.

För den amerikanska presidenten är det, förutom att sätta stopp för två åtaganden som inte längre gjorde det möjligt att se en väg ut på kort eller medellång sikt från början, först och främst ett beslut med ett strategiskt och budgetmässigt mål. Faktum är att Pentagons budget är allvarligt handikappad av kostnaderna för utländska operationer och amerikanska insättningar, mer än 69 miljarder dollar 2021, medan tilläggskostnaderna för samma operativa verksamhet överstiger 100 miljarder dollar för de olika amerikanska arméerna. Att minska den globala upplåningen av amerikanska trupper visar sig faktiskt vara en prioriterad axel för Biden-administrationen, som står inför växande investeringsbehov i arméerna, särskilt för modernisering av många utrustning som ärvts från det kalla kriget. Amerikanska försvarsinsatser ligger redan på en mycket hög nivå, med 3,3% av BNP i en amerikansk ekonomi och samhälle som redan drabbats hårt av COVID-krisen. Vi kan också förvänta oss att den amerikanska närvaron i Afrika som i Mellanöstern också kommer att minska under de kommande åren, och detta trots Irans styrka, så angeläget är det för Washington att koncentrera sina styrkor där de är mest behövs och billigast i USA och i mindre utsträckning i Europa.

De amerikanska arméerna står idag inför en historisk utmaning att kunna möta den kinesiska militärmakten som är under uppbyggnad.

Behovet av medel för modernisering och omvandling av de amerikanska arméerna är så gråtande idag att senaten tillkännagav förra veckan ett tvåpartsinitiativ som syftade till att finansiera 2022 till 740 miljarder dollar, dvs. mer 23 miljarder dollar mer än 716 miljarder dollar. presenteras av Biden-administrationen. Om det är osannolikt att detta belopp kommer att uppnås, särskilt på grund av ett mycket mer markant motstånd mot kontrollen av försvarsutgifterna i representanthuset med en stark demokratisk majoritet, visar initiativet den höga spänningsnivån som regerar idag mellan Capitol. och Vita huset om den budgetstrategi som ska antas för att hantera Kina och Ryssland, särskilt eftersom handlingsrummet nu är lågt för Vita huset. För om de årliga utgifterna för irakiska och afghanska operationer fortfarande översteg 150 miljarder dollar 2015, når de nu inte 10 miljarder dollar, och endast en del av detta belopp gäller de cirka 5000 2021 män som förblev utplacerade i dessa två länder. I början av XNUMX.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT