Pakistan har enligt uppgift beställt 36 J-10C-krigare från Peking

Det är uppenbart att inträdet för den första indiska Rafales fortsätter att framkalla anmärkningsvärda reaktioner vid landets gränser. Efter förstärkning av det kinesiska försvarssystemet nära Ladakh- och Doklam-platåernaoch en presskampanj som gränsar till löjligt för att presentera kinesiska planers överlägsenhet gentemot det nya indiska flygplanet är det Pakistans tur att svara, än en gång genom Peking. Enligt många pakistanska försvarsinriktade nyhetssidor har landet faktiskt formaliserat en order om att 36 J-10C-fighters med en reaktor ska ersätta sin vördnadsfulla Mirage III i attackuppdrag, och särskilt att motverka, fortfarande enligt dessa källor, Rafale-hotet.

Ingen tidtabell eller officiell bekräftelse har ännu publicerats, och vi måste vara försiktiga med att detta meddelande är väsentligt, särskilt eftersom detta inte skulle vara första gången som de pakistanska försvarsmedierna skulle antända ogrundade rykten. Men det är också sant att ryktet under tidigare tillkännagivanden av denna typ väldigt snabbt tömdes, medan den här gången fortsätter och till och med ökar i intensitet. Dessutom, och trots mer än hedervärd prestanda av JF-17 lätt fighter tillverkat i samarbete med Peking, har flygplanet varken förlängningen eller bärförmågan att effektivt stå upp mot Rafale.

Det pakistanska flygvapnet reder redan upp mer än 150 JF-17 Thunder tillsammans med deras F16, F5 och Mirage III / V. Trots sin högpresterande inbyggda elektronik och dess anmärkningsvärda egenskaper är enheten fortfarande begränsad i sin vapenbärande kapacitet, hälften av J-10C.

J-10C är den senaste och mest moderna versionen av J-10 fighter utvecklad av kinesiska Chengdu, som gjorde sin första flygning 1998, och som representerade det första moderna flygplanet med helt kinesisk faktura och ursprung för Pekingflygvapnet, efter en lång erfarenhet av flygplan härledda från sovjetiska modeller som J-8 härrörande från Mig-21 , J-11 för Su-27 och J-16 för Su-30. Om J-10 i sin konstruktionsfas och inom dess inbyggda elektronik gynnades mycket av stödet från västra italienska, israeliska och till och med franska försvarsföretag, fick den uppfattningen att det skulle vara en kopia av Lavy-prototypen Israel. är ogrundad, särskilt eftersom den aerodynamiska Delta-canards-arkitekturen i J10 härrör från flera kinesiska demonstranter före det israeliska flygplanet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer