Operationsbufferten, ett alternativ för att stärka arméerna och försvarsindustrin

Inför de snabba omvälvningarna som påverkar de geostrategiska balanserna i världen står de franska arméerna, precis som den nationella försvarsindustrin, inför ett kompletterande problem men utan en uppenbar lösning. I själva verket fortsätter arméerna att upprepa, mer och mer hörbart, att de saknar medel, och i synnerhet tunga resurser och arbetskraft, för att utföra sina uppdrag i ett sammanhang där åtaganden med hög intensitet återigen kan bli möjliga eller till och med bli normen. Samtidigt saknar den franska försvarets industriella och tekniska bas, eller BITD, även om den nu har relativt uthållig aktivitet, klart medellång sikt, men också produktionsvolym, för att kunna påtvinga sin utrustning under tävlingar på den internationella scenen. Komplementariteten mellan behoven är därför uppenbar, men kan inte äga rum idag på grund av de budgetbegränsningar som införts av landets offentliga finanser, till stor del handikappade av COVID-krisen.

Samtidigt blir det alltmer uppenbart att begagnad militär utrustning, och i synnerhet nyligen begagnad utrustning med verklig militär potential på medellång och lång sikt, har ökad framgång med många länder som snabbt vill öka sin kapacitet. inför hot som snabbt utvecklas. Dessa förfrågningar påverkar också stridsflygplanets område, vilket var fallet för Greklands förvärv av 18 Rafale inklusive 12 som användes vid en första leverans igår till Istres, liksom fartyg, som vid försäljning av de två franska FREMM fregatter till Marocko och Egypten, följt av två FREMM -fregatter hämtade från inventeringen av den italienska flottan för Kairo. Under dessa förhållanden verkar det relevant att överväga en kompletterande modell för den traditionella försäljningen av försvarsutrustning, samtidigt som det är möjligt att tillgodose detta exportbehov, att öka arméernas omedelbara operativa kapacitet och att öka försvarsindustrins aktivitet, utan att påverka de offentliga finanserna, den operativa bufferten.

De två FREMM: erna som exporterades av Frankrike till Egypten och Marocko togs från produktion avsedd för den franska flottan, vilket resulterade i en försenad leverans och skyldigheten att förlänga livstiden för vissa franska fartyg.

Dess princip är relativt enkel, men innovativ. De franska arméerna skulle få ett visst antal större överlägsna utrustningar gentemot det format som definieras av den militära programmeringen, som de skulle kunna använda på ett operativt sätt med respekt för vissa begränsningar, inom ramen för ett leasingavtal som ett företag har i offentlig-privat partnerskap speciellt skapat för detta ändamål. Samtidigt kommer denna utrustning att erbjudas på den internationella marknaden antingen genom direkt förvärv eller i form av leasing, med mycket kortare implementeringstider än inom ramen för on-demand-tillverkning. Uppenbarligen, ju äldre utrustning, desto mer attraktivt blir priset. Överföring av utrustning till en exportkund skulle innebära att den ersätts, antingen identiskt eller i stegvis form, så att den operativa bufferten, som består av överskottsutrustning i de väpnade styrkorna, skulle förbli konstant.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT