Genom att bekräfta förvärvet av Abrams-tankar tar Polen en stark position i Europa

Knappt några dagar efter att den polska pressen slog igenom diskussionerna mellan Warszawa och Washington om a möjligt förvärv av Abrams M1A2 SEPv3-tankar (eller M1A2C), bekräftade det polska försvarsministeriet i morse att ha undertecknat ett samförståndsavtal för att ersätta de 232 T-72 som för närvarande är i tjänst med fyra pansarbataljoner av den amerikanska tunga tanken, med de första leveranserna som bör ingripa från 4. det exakta beloppet av kontraktet och dess villkor har ännu inte kommunicerats, men det verkar som om en betydande del av de sålunda förvärvade pansarfordonen skulle samlas i Polen, och att ett centrum för underhåll av Abrams också kommer att byggas på plats.

Genom att välja den amerikanska stridsvagnen tar Warszawa därför en dominerande ställning i Europa inom stridsvagnar. De polska arméerna kommer faktiskt att ställa upp 4 bataljoner i den nya amerikanska stridsvagnen, tillsammans med 4 bataljoner utrustade med tyska Leopard 2 A4- och A5-stridsvagnar, och 4 bataljoner PT-91-stridsvagnar, den polska versionen härrör från sovjetiska T72 och moderniseras där. lite, det vill säga 12 bataljoner som vardera inriktar 58 tunga stridsvagnar, den viktigaste pansarstyrkan i tjänst i Europa under minst 15 år framöver, medan landets BNP endast motsvarar en fjärdedel av Frankrikes och en sjätte av Tyskland. Dessutom kommer den starka konvergensen mellan utrustningen för den polska och amerikanska luften (F16, F35) och land (Abrams, Himars, Patriot) styrkor säkert att främja bättre operativt och logistiskt samarbete mellan arméerna i de två länderna, medan de polska myndigheterna arbetar hårt för att uppmuntra USA att ha en större närvaro på sin mark.

På grund av dess massa, dess dimensioner och dess logistiska fotavtryck kommer ankomsten av M1A2C Abrams att ha en stor dimensioneringseffekt inom de polska väpnade styrkorna.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT