Underhåll av F-35 kommer att bli (mycket) för dyrt 2036, enligt GAO och US Air Force

Varje år lämnar Government Accountability Office, den amerikanska motsvarigheten till revisionsrätten, en rapport om F-35-programmet och varje år, sedan 2012, varnar denna rapport för budgetväggen som underhållet av flygplanet kommer att utgöra. så snart den kommer att ha trätt i massiv skala i USA: s arméer, och särskilt inom US Air Force, som planerar att förvärva 1.763 enheter. Och årets rapport kommer inte att ha varit ett undantag, eftersom kontoret uppskattar att underhållsutgifternas prognoser, det vill säga genom att ta hänsyn till de planerade minskningar i framtiden med tillämpning av metoderna. Optimering av redan genomförda kostnader , underhållet av de amerikanska F35s kommer att generera en budgetavgift på 6 miljarder dollar år 2036, inklusive 4,4 miljarder dollar endast för US Air Force, när flygplanet har nått sin operativa topp i de 3 amerikanska väpnade styrkorna som implementerar det, USAF med F-35A, US Navy med F-35C och US Marine Kår med F-35B.

Men en sak skiljer sig mycket i år från tidigare år. I själva verket har det amerikanska flygvapnet, som hittills stödde tand och nagel i dess apparat och mål, uppenbarligen vänt ansiktet, inte bara genom att ge tro på GAO: s prognoser, utan genom att lägga till det som det är. det enda sättet att förfoga över för att kunna stödja sin flotta av F-35s skulle vara att antingen minska den i volym genom att minska antalet flygplan eller att minska den i aktivitet genom att minska antalet flygplan. av varje flygplan. Och för att tillägga att det enligt henne inte finns några mer tillämpliga lösningar som sannolikt kommer att minska F35s underhållskostnader avsevärt vilket gör det möjligt att plocka upp hållbarhetsprognoserna för denna flotta och gå med i detta den åsikt som General Kelly, befälhavaren för American Fighter, uttryckte för bara en vecka sedan.

Om enhetspriserna för F35A har uppnått de mål som fastställts av Lockheed-Martin förblir underhållskostnaderna så höga att de skulle kräva en minskning med 35% av antalet årliga flygtimmar eller 65 timmars flygtid. per flygplan, för att göra flottan med 1.763 flygplan som planerats för US Air Force budgetmässigt hållbar 2036

Uppenbarligen är ingen av dessa lösningar faktiskt acceptabla för US Air Force, som nu måste förbereda sig för att stå upp mot det växande kinesiska flygvapnet, liksom det återupplivande ryska flygvapnet. Att minska antalet F35-enheter för att uppnå övergripande hållbarhet, dvs. mer än 700 flygplan för att kompensera för 4,4 miljarder dollar-underskottet till 6,1 miljoner dollar per flygplan per år, skulle i själva verket minska flottans volym med 25%. Av den amerikanska fighter, medan behovet av utplacering kommer att växa under de kommande åren, och att "massan" återigen kommer att bli en stor andel inför de två supermakterna, kinesiska och ryska. Att minska antalet årliga flygtimmar för varje flygplan skulle vara en ännu mer katastrofal lösning, oavsett Lockheed-Martin-säljare kan säga, det amerikanska flygvapnet vet väl att dess effektivitet till stor del beror på kompetensen i pilotutbildning och utbildning, och flera rapporter som publicerats de senaste åren över Atlanten insisterar på den avgörande roll som utbildning för besättning representerar inom detta område.

Ce Förändring av hållning i USA: s flygvapen, som kan verka brutal, faktiskt resultat aven strategi som genomförts under flera år för att med största sannolikhet gå ur åtagandet från 1.763 flygplan och ersätta en del av F-35A med ett flygplan som är mycket mer lämpligt för de behov och operativa krav som det nu planerar att möta, särskilt i Stilla havet. Under de senaste åren har USAF faktiskt ifrågasatt den industriella och tekniska modellen för F-35-programmet, hållbarheten av dess kostnader, hans föreställningar på Pacific Theatre, och har till och med börjat erbjuda produktionsalternativ, antingen genom att utveckla en ny medelgenerationsenheteller genom att beställa nya F-16, antingen genom att utöka tillämpningsområdet för NGAD-programmet, allt utan att någonsin möta detta program som uppenbarligen inte längre passar det för konflikterna att komma.

USAFs NGAD-program kan mycket väl ersätta mycket mer än F22 Raptor, men också en stor del av de andra krigare som för närvarande är i tjänst, inklusive A10 och F16.

Låt oss komma ihåg att cheferna för det amerikanska flygvapnet är soldater, och som sådana har de några tankar om strategi. De vet väl att F-35-programmet har en mycket viktigt industriellt och framför allt politiskt stöd, och att det har extremt kraftfull hävstång, särskilt när det gäller jobb, i de mest folkrika staterna i USA som Kalifornien, Texas eller Florida, som också är de stater som har flest representanter i kongressen. Sedan dess, en maktbalansstrategi skulle ha mycket liten chans att lyckas, eftersom det politiska stödet för programmet är hårt, särskilt mot deras kolleger som är mer kritiska till det. Som ett resultat åtagit sig USAF att metodiskt skära alla grenar som F35: s stöd baserades på, genom att attackera dess kostnader, men också att prestera särskilt mot Kina i Stilla havet, genom att öppet tvivla på de offentliga ambitionerna. och framför allt genom att öppna dörren för inte ett, utan flera alternativ, och tydligt släppa enheten från piedestalen som den hade placerats i två decennier.

Vi kan också förvänta oss, inom två eller tre år, när trycket kommer att vara maximalt på programmet, att det amerikanska flygvapnet inom ramen för NGAD-programmet presenterar en demonstrator som utvecklats på ett konfidentiellt sätt, som exakt skulle möta alla av dess behov av att komplettera den luftfartygskämpe som kommer att ersätta F22 som också utvecklats inom detta program. Det är också ganska roligt och knappast svårt att föreställa sig vad som kommer att känneteckna en sådan anordning, som måste vara nära 5: e generationen (en klassificering som förlorar mer av sin betydelse varje dag) nämligen att vara diskret och kapabel att slåss i samarbete, som måste ha ett utökat åtgärdsområde på upp till 1.200 nm för att vara effektivt i Stilla havet, vars underhåll och implementering kommer att förenklas och vara ekonomiskt (mellan 15 och 20 timmars underhåll och nuvarande $ 17.000 till $ 20.000 2 per flygtimme), och som kommer att kunna slutföra ett stort antal uppdrag tack vare maximal hastighet nära Mach 6 och superkryssning, betydande manövrerbarhet i hög och låg höjd och en stor bärförmåga (över XNUMX ton) . En konfiguration med två motorer skulle också vara att föredra för Stillahavsteatern. Utan tvekan har du en uppfattning om en enhetsmodell som redan skulle uppfylla dessa specifikationer.

4-finger stridsutbildning kan mycket väl visa sig vara alltför dyr för att kunna genomföras i framtiden av US Air Force.

Faktum kvarstår att utöver det rent amerikanska problemet med programmet valdes F35 också av 14 flygvapen i världen, varav 8 är europeiska, och att anordningen är tänkt att utgöra en av pelarna i försvaret av det gamla kontinent för de kommande 40 åren. Minskningen av ordervolymen från US Air Force, som hittills representerar 50% av den totala volymen av flygplan som ska produceras, kommer dock att påverka europeiska flygvapen som US Air Force och US Navy. Idag, vid Pentagon, presenteras ofta siffran 1.200 35 F800A för US Air Force, men vissa skulle hellre överväga 850 till 50 flygplan, dvs. en minskning med 25% av den planerade flottan och med 4,4% av volymen flygplan att producera. Det är dessutom detta sista antagande som måste bibehållas om man hoppas kunna spara en betydande del av de 33.000 miljarder dollar extra kostnader för US Air Force per år genom att ersätta en enhet till 18.000 $ per timmes flygning. Av ett flygplan till $ 2021 200 (i 4,4 $) per flygtimme över 65 årliga flygtimmar. Det bör noteras att för att kompensera för samma 120 miljarder dollar per år i tilläggskostnader med det enda antagandet att en minskning av antalet flygtimmar per flygplan skulle det vara nödvändigt att minska XNUMX flygtimmar varje år varje cell, vilket inte skulle då flyga mer än XNUMX timmar per år och förvandla USAF till en lyxflygklubb.

Naturligtvis skulle sådana avvikelser stör programmet och dess kostnadsstruktur, med en sannolik ökning av anskaffningskostnader, underhåll och särskilt evolutionära underhålls- och FoU-kostnader, som automatiskt skulle öka med minst 20 till 25% per år. . Det är dessutom troligt att Lockheed-Martin-kunder snart kommer att möta samma problem med hållbarheten i budgetinsatserna för att sätta upp sin egen flotta, och att holländska, norska, danska eller belgiska flygplan och piloter, De kommer också att begränsa antalet timmar flygs för att inte torka upp sitt lands försvarsbudget, samtidigt som de bidrar till en avsevärd minskning av de europeiska flygvapnens effektivitet, även om situationen som en geostrategisk tillväxt kräver exakt tvärtom. Allt detta ger naturligtvis ett nytt slag på trovärdigheten i de argument som framförts av de schweiziska myndigheterna och Armasuisse, både när det gäller de ekonomiska, operativa och riskhanteringsaspekterna. dess skiljedom för en vecka sedan till förmån för det amerikanska planet.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT