Pakistan, Turkiet: När Qatar tränar sina allierade för att möta Rafale

Qatar var en av de första två partnerna i Frankrike som litade på Dassault Aviation's Rafale, precis som den litade på Mirage 2000 tjugo år tidigare, och enheten har länge varit ryggraden i den lilla statens luftförsvar. Inte bara beställde Doha 24 Rafale från Paris 2015, bara några veckor efter den första exportorder för flygplanet från Egypten, men det beställde, två år senare, ett dussin ytterligare enheter, samt modernisering av dess flottor till F3R-standard. I den bemärkelsen spelade Doha verkligen en viktig roll i den framgång som vi känner till i dag av Rafale. Emellertid har emiret av Qatar närhet till det muslimska brödraskapet, liksom Turkiet och Pakistan, under flera år inneburit allvarliga problem för flera allierade i Frankrike i regionen, liksom för franska myndigheter.

Under de senaste veckorna har oroet eskalerat när Doha tog sin nyförvärvade Rafale till en storskalig övning i Turkiet, vilket gjorde det möjligt för landets flygvapen, men också de azerbajdzjanska och pakistanska flygvapnen, som också deltog under övningen. bli bekant med den franska apparatens prestanda. Rafale utgör emellertid ett mittpunkt i Atens defensiva arsenal mot Ankara, precis som mirage 2000, och detsamma gäller för den indiska Rafale, ledet för luftkomponenten i den indiska avskräckningen mot Kina och Pakistan, liksom dess luftförsvar. Från och med då var media från de två klientländerna och de allierade i Frankrike ganska logiskt oroliga för att se deras främsta motståndare träna mot att Rafale Qatari mer eller mindre hade samma föreställningar och beväpning som de som utrustar eller kommer att utrusta sina egna flygvapen. .

Det måste erkännas att Qatari Rafale har en särskilt framgångsrik lever!

Vi kommer ihåg den avgörande roll som den irakiska Mig-21 spelade, återhämtad 1966 av de israeliska underrättelsetjänsterna i slutet av ett 4-årigt uppdrag som slutade i avlägsnandet av en ung pilot och hans flygplan, och som fann all sin rättfärdigande under 6-dagars krig, då de israeliska mirage-piloterna var helt bekanta med manövreringsförmågan och de blinda fläckarna för den nya sovjetiska kämpen som utrustade de egyptiska, irakiska och syriska flygvapen. Värre, om vi kan säga det, har de två allierade Doha, den turkiska RT Erdogan och den pakistanska I. Khan, mer än spända förhållanden, och ibland till och med motstridiga med Frankrike självt, vilket visas av tävlingar mellan de franska och turkiska flottorna i östra Medelhavet de senaste åren. Men Doha verkar inte bli rörd av denna situation, inte heller av Paris troliga diskreta protester om ämnet. Låt oss komma ihåg att de franska myndigheterna satte Turkiet under ett vapenembargo efter dess arméers ingripande i Syrien mot de kurdiska styrkorna allierade med Frankrike. Således blockerade Paris exporten av rustningselement till Altay-tanken och veto mot Italiens utveckling av ett luftfartygsförsvarssystem i samarbete med Ankara baserat på Aster-systemet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT