Rustning, kostym och exoskelett: När Science Fiction leder vägen

Oavsett om det är rustning för att öka kroppens motstånd, eller kamoufleringsuniformer för att förvärra soldaternas snikande och smygande, har soldaterna använt skyddsutrustning och bihang i flera årtusenden. Idag ser vi början på en ny generation av system som är avsedda både för att skydda och öka kämpen och motståndet, och ibland för att radera honom från motståndarens detekteringssystem, som detta, antingen i form av exoskelett, anslutna "body-rustning", eller adaptiva kamouflagedräkter. Inom detta område har science fiction under många år banat väg i litteratur, serier såväl som i bio- och tv-serier, ibland med särskilt inspirerande tillvägagångssätt för ingenjörerna som ansvarar för denna typ av program. I den här artikeln presenterar vi 5 av de mest intressanta stridsdräkterna från Scyfy-universum, för att studera deras specifika egenskaper och relevansen av det föreslagna konceptet.

1- Aliens: The Return: Exoskeleton for M56 Smart Gun

1986 gjorde James Cameron en av sina första block-buster med Aliens - The Return, som berättade äventyret om Ellen Ripley tillsammans med en grupp rymdmarines på en planet i terraformning, LV-426, för att möta den. " xenomorphs ", varelserna som slog Nostromo-besättningen i den första delen av serien. Det finns vissa aspekter som kommer att utgöra kännetecknet för Cameron under hans långa och framgångsrika filmkarriär, i synnerhet den precision med vilken han utformar framtidens militära utrustning, inklusive Drakes M56 Smart Gun-stridsystem och Vasquez, två av filmens mest karismatiska rymdmarineser. Smart Gun består av en tung maskingevär (18 kg) avsedd för dynamiskt eldstöd för infanteritrupper, samt ett förenklat exoskelett som gör att vapnet och ammunitionen kan fördelas, samt absorberar rekylen på skott, utan att hämma stridslagets rörlighet och utan att kräva skydd eller eldstöd. Dessutom kompletterar ett hjälmsiktningssystem panoplyet, vilket gör att rymdmarines kan ha stor eldkraft över tiden och i rörelsen av åtgärden.

Colonial Marines Vasquez och Drake med sina M56 Smart Guns är bland de mest karismatiska karaktärerna i James Camerons film

Den föreslagna principen påminner om vissa experiment runt Gatling M134-maskingevär fäst vid stridsrustning, utan att den senare erbjuder samma flyt i skjutning som i rörelse. James Cameron har drivit detaljnivån för att föreställa sig de specifika rörelserna kopplade till användningen av M56, i en dynamik inspirerad av kampsport som Ju jitsu eller Aikido, vilket ger marinernas rörelser en kattplast. Å andra sidan, om denna teknik och denna taktik verkar effektiva mot xenomorfer (och igen), är det förståeligt att skytten befinner sig särskilt utsatt för fiendens eld, särskilt eftersom stödarmsystemet inte verkar lämpligt för att ta bestick, men väsentligt före infanteriets framsteg. Ändå var den fysiska och logiska kopplingen mellan vapnet, hjälmsiktningssystemet och stridsrustningen anmärkningsvärt visionär 1986, när vi först nu börjar implementera denna typ av teknik.

2- Dune: Distille

Publicerad 1965, Dune, av Frank Herbert, är en av grundpelarna i klassisk science fiction, tillsammans med Azimovs grundläggnings- och robotcykel och Van Vogts strävan efter slanserna. Om handlingen vill kopplas till ett universum nära rymdopera som var mycket populärt vid den tiden, bestämde sig Herbert för att bryta med många koder för science fiction på 60-talet genom att eliminera begreppet robotik och artificiell intelligens efter ett krig mellan män och maskiner (Buthlerian Jihad), liksom användningen av laservapen som omöjliggjordes av den gåtfulla "Holtzman-effekten" som skulle förstöra skytten och målet om en laser skulle träffa en sköld. Framför allt placerade Herbert handlingen Dune på ökenplaneten Arrakis, även kallad Dune, som samtidigt rymmer universums mest oumbärliga råvara, Spice (en allegori av olja), och ett inhemskt folk som kommer att utgöra historiens led, Fremens . För att överleva på Dune utvecklade Fremen en överlevnads- och stridsutrustning som heter "Distille", speciellt utformad för det extrema och torra klimatet på planeten.

Den 15 september 2021 släpps en ny anpassning av romanen Dune på filmskärmarna i Cinema i Frankrike, regisserad av kanadensaren Denis Villeneuve.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter - från €1 den första månaden

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT