Den schweiziska opinionen bjuder in sig till tävlingen om ersättning av schweiziska F18 och F5

24 timmar efter tillkännagivandet av vinnaren av AIR2030-tävlingen som syftar till att ersätta F / A 18 Hornet och F5 Tiger II-stridsflygplan i tjänst hos de schweiziska flygstyrkorna, tycks vikten av den allmänna opinionen representera en växande fråga. säg avgörande, i det här dokumentet vars vändningar har lite att avundas till en åttonde final mellan Frankrike och Schweiz. Enligt schweiziska medier är resultatet av denna tävling sannolikt inte mer gynnsamt för den franska Rafale än gårdagens match för det franska laget, eftersom allt verkar tyda på att chefen för federala försvarsdepartementet, Viola Amherd, valde att favoriserar erbjudandet från Lockheed-Martin och hans F-8.

Men de argument som Armasuisse och Me Amherd har framfört, eller för att vara mer exakt, de argument som skulle ha läckt ut i pressen om detta ämne, är mycket långt ifrån att övertyga en stor del av den schweiziska pressen, liksom de vänstra partierna i land, som direkt meddelade att om ett amerikanskt plan, F35 eller F / A 18 E / F, skulle väljas, skulle de kräva en omröstning mot detta program, som var fallet 2014 mot svenska Gripen, i ett anmärkningsvärt nära sammanhang, med en mycket verklig risk att åter spåra moderniseringsprocessen för de schweiziska flygvapen. Sedan dess har pressartiklar multiplicerats, särskilt i fransktalande Schweiz stödja det franska erbjudandet eller rifrågasätta rättvisan i urvalsprocessen, konfidentialitet för erbjudanden, prestanda för F35 et själva hanteringen av anbudsinfordran, eftersom många är de som tycks upptäcka att principen om bästa erbjudande aldrig respekteras, och att denna typ av konkurrens som involverar flera miljarder euro ger upphov till erbjudanden och moterbjudanden från de deltagande industrimännen fram till 'till sist minut, i Schweiz som någon annanstans.

År 2014 ogiltigförklarade en federal omröstning beslutet att förvärva 22 Gripen-stridsflygplan från den svenska tillverkaren Saab, efter att federalt råd gav företräde åt Saab mot franska Rafale som kom ut först i den operativa utvärderingen, på grundval av endast budgetkriterier.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT