Vinner svenska JAS39 C / D Gripen i Filippinerna?

Trots en lovande start och ett mycket attraktivt förhållande mellan pris och prestanda, har Svensk fighter Saab JAAS 39 Gripen kämpar för att vinna i internationella tävlingar, pressade mellan multifunktionella kämpar som Rafale, F35A och Typhoon, dyrare men också mer effektiva, och lätta krigare som den sydkoreanska FA-50 och den pakistanska JF-17, vars föreställningar är mer och mer anmärkningsvärt, och förvärvskostnaderna enstaka låga. Dessutom måste den svenska enmotorkämpen möta återkomsten av Lockheed-Martin F16 i sin Viper-version, ett flygplan vars prestanda och egenskaper är väsentligen identiska med Gripen E / F, men vem drar nytta av all den amerikanska diplomatiska makten som ligger bakom honom. I själva verket har många Nato-länder föredragit att anpassa sig till den amerikanska beskyddaren snarare än att lita på Sverige och dess jägare i de senaste tävlingarna, och förutom Brasilien och Sverige har inget annat land för timmen undertecknat kontrakt för förvärvet av Gripen på många år. .

Tävlingen startade i Filippinerna 2019 för att ersätta F5 Tiger som drogs ur tjänst för några år sedan, men kunde dock le mot Gripen. Faktum är att Saab förväntas allmänt vara Manilas favorit för förvärv av 12 moderna multifunktionsfighters. Återigen konfronteras Gripen, i sin C / D-version billigare än E / F, med Lockheed-Martins F16 Block 70/72 Viper, som återigen gynnas av mer än stöd från de amerikanska myndigheterna. Men den amerikanska enheten har sett sina anskaffnings- och underhållskostnader förändrats avsevärt de senaste åren, och 10 F16V Block 70-talet liksom de 2 F16D-er som erbjuds av Washington, med reservdelar och en stor mängd ammunition, överstiger fortfarande 2,4 miljarder dollar, ett belopp som helt enkelt inte ligger på Manila-börsen. Faktum, svenska Gripen, mer ekonomiskt och den främsta konkurrenten till F16 i detta fall, kan mycket väl vinna, medan det slutliga beslutet måste meddelas "snart" av de filippinska myndigheterna.

Även om den är mer effektiv än Gripen C verkar den amerikanska F16V utom räckhåll för Manilas offentliga finanser.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT