Bangladesh inleder tävling för att förvärva 16 moderna mångsidiga kämpar

Medan hela Asien verkar vara engagerade i en stor rörelse av snabb upprustning, har myndigheterna i Bangladesh just meddelat lanseringen avett förfarande som syftar till att förvärva 2021 moderna multifunktionsstridsflygplan i 2022/16-budgeten som en del av planen "Mål för styrkorna 2030". För detta planerar landet en exceptionell kreditfinansiering som finansieras direkt på statsnivå och inte påverkar försvarsministeriets budget, 25 000 crore taka, eller 2,42 miljarder euro., Med en avsättning på 25%, 7500 Taka Crore / 600 miljoner euro på 2021/2022-budgeten och kreditfinansiering av saldot under en period på 5 till 10 år.

De 16 flygplanen kommer att förstärka de 8 Mig-29 som förvärvades på 90-talet från Ryssland liksom de trettio eller så kinesiska FJ-7, ett flygplan som härrör från den sovjetiska MIG-21, det senare når nu gränsen för potentialen. Men medan landet hittills var mycket orienterat mot lågkostnadsförvärv i Kina eller Ryssland, tyder budgeten som Dhaka tillkännagav, liksom många rykten som har cirkulerat i landet i flera månader, att myndigheternas mål nu skulle vara att förvärva ett modernt europeiskt flygplan, och även den konkurrensen skulle fokusera mellan Rafale och Typhoon, även om vi naturligtvis förväntar oss att många andra tillverkare erbjuder sina flygplan. Som sådan bör man komma ihåg att den franska försvarsministern 2020 Florence Parly, hade rest till Dhaka för att träffa premiärminister Sheikh Hasina, till stor del för att presentera Rafale, dess prestanda och de erbjudanden som Frankrike kunde erbjuda detta land.

ankomsten av JF-17 till Myanmar kommer utan tvekan att ha spelat en roll i Bangladeshs beslut att förvärva en skvadron med moderna multifunktionella stridsflygplan.

Poängen är att Bangladesh nu har medel för att finansiera ett sådant program. Om dess BNP år 2000 bara var cirka 50 miljarder dollar multiplicerades den faktiskt med 6 på bara 20 år för att överstiga 300 miljarder dollar 2019, mer än Pakistan (280 miljarder dollar). På grund av sin strategiska geografiska position i östra Indien och i hjärtat av Bengalbukten måste landet nu stärka sina defensiva militära kapaciteter, medan dess grannar som Indien och Myanmar snabbt ökar sina investeringar i detta område och moderniserar sina jaktflotta med stora framsteg. Det är just denna önskan att gå snabbt och den övergripande begränsade budgeten för att skaffa 16 moderna stridsflygplan med beväpning, reservdelar och utbildning, som kan spela in i franska Rafale.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT