Ryssland skapar 20 militära enheter som svar på "västra provokationer"

Rysslands försvarsminister Sergei Choïgou tillkännagav det på måndagen 20 nya militära enheter skulle bildas i den västra delen av landet för att svara på "provokationer" från väst, placera ansvaret för detta beslut på Europa och USA, vilket säkert kommer att öka spänningarna mellan de två blocken. Arten av dessa enheter eller tidtabellen har inte avslöjats, vilket gör det omöjligt att exakt bedöma konsekvenserna av sådana tillkännagivanden, som kommer när förbindelserna mellan väst och Ryssland återigen har försämrats. Efter att Moskva gav ovillkorligt stöd till den vitryska ledaren Lukashenko efter kapningen av en civil apparat för att arrestera en bloggare som är politiskt motståndare till diktatorns regim.

Moskva kritiserar västerlänningarna särskilt för intensiteten och frekvensen av försvarsövningar i Europa, liksom det ökande antalet flygningar och utplacering av stridsfartyg nära dess gränser. Således, enligt Sergei Choïgou, har antalet amerikanska strategiska flygvapenflygningar nära det ryska luftrummet ökat 14 gånger de senaste sju åren. På samma sätt skulle utplaceringen av Nato-fartyg utrustade med styrda missiler i Svarta havet eller Östersjön ha ökat avsevärt, med hänvisning till exemplet med 7 utplaceringar av sådana fartyg nära Kaliningrads enklave sedan 18. Slutligen har antalet NATO-övningar ökat med Enligt den ryska försvarsministern, 2016% under de senaste åren, medan Alliansens största övning på tre decennier hålls 50, övning ståndig 2021, som sammanför 3 2021 män för att testa omfördelningsförfarandena.

Natos organisation av Exercise Steadfast 2021, som sammanför sammanlagt 40.000 20 trupper, är ett av argumenten från den ryska försvarsministern för att rättfärdiga skapandet av XNUMX nya militära enheter.

Konkret är dessa anklagelser korrekta, eftersom Nato verkligen har ökat sin operativa beredskap avsevärt de senaste åren, och de västerländska luft- och marinstyrkorna som finns i Östersjön, Svarta havet eller Nordsjön, såsom övningarna organiserade inom länderna med alliansens östra fasad, har också upplevt betydande tillväxt. Precis som det är sant att de budgetar som tilldelats Natos medlemmars väpnade styrkor har ökat med nästan 25% under de senaste 6 åren. Å andra sidan har de händelser som gav upphov till denna dynamik sitt ursprung inte i en förändring av hållning från Nato-ländernas sida, utan faktiskt i en djupgående förändring av den som Ryssland initierade 2012, och Vladimir Putins återkomst till Kreml.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till artiklarna om nyheter, analyser och sammanfattningar i sin helhet. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för professionella prenumeranter.

Från 5,90 € per månad (3,0 € per månad för studenter) – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT