Washington lyfter räckvidd och kraftbegränsningar på sydkoreanska ballistiska missiler

1979 erhöll Seoul från USA ett viktigt avtal om tekniköverföring för utveckling av egna ballistiska missiler för att klara Nordkoreas framväxt inom detta område, mycket stöttat av detta av Peking och Moskva. Å andra sidan inkluderade detta avtal en klausul som begränsade räckvidden för sydkoreanska missiler till 180 km och styrkan för militäravgiften, uppenbarligen konventionell, till 500 kg sprängämnen. Med utseendet på nya nordkoreanska modeller, effektivare och kraftfullare och potentiellt kan bära kärnkraftsavgifter, ändrade Washington dessa begränsningar två gånger. första gången 1997 för att nå en räckvidd på 300 km, sedan en andra gång 2012 för att öka den till 800 km och därmed kunna rikta in sig på större delen av Nordkoreas territorium.

Under de senaste åren har Pyongyang dock visat enorma framsteg inom området ballistiska missiler. Inte bara demonstrerade landet att det nu hade interkontinentala ballistiska missileroch av ballistiska missiler med växlande medier, men han visade sin förmåga att genomföra korta och medelstora ballistiska missiler med halvballistisk bana, särskilt svårt att fånga upp för antimissilsystem för att påverka kinetiken som THAAD eller Patriot PAC. Samtidigt har växande spänningar mellan Washington och Peking fått de sistnämnda att meddela att i händelse av en konflikt mellan USA och Kina, PLA skulle också rikta sig mot amerikanska allierade i regionen, som Sydkorea uppenbarligen är en del av.

Under de senaste åren har Nordkorea visat att de har gjort framsteg inom området ballistiska missiler.

Seoul och Washingtons tillkännagivande denna vecka till det slutliga och fullständiga upphävandet av räckvidden och kraftbegränsningar på ballistiska missiler utvecklats av den sydkoreanska industrin var därför mer eller mindre förväntat För Sydkorea handlar det inte bara om att ha medel för att neutralisera hotet från den nordkoreanska missilen vid dess gränser, utan också för Washington att skapa ett nytt direkt hot för Peking, eftersom de sydkoreanska missilerna som Hyunmoo-4 (i huvudillustrationen) har redan en räckvidd på mer än 800 km och kan bära 2 ton sprängämnen med en noggrannhet på några meter, tillräckligt för att till exempel eliminera bunkeriserade kommandoposter.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT