Nya spänningar mellan USA och Kina runt Taiwan

Observera utvecklingen av spänningar mellan USA och Kina runt Taiwan ger intryck av att bevittna en rad händelser som oundvikligen leder till en dramatisk olycka. Och uppenbarligen avser varken Peking eller Washington nu att försöka hitta ett alternativ till en potentiellt väpnad konfrontation. Sedan början av 2021 har alltså Kinesiska flyg- och marinstyrkor ökar maktdemonstrationerna genom att organisera övningar nära ön vars oberoende inte erkänns av Peking. För sin del visar USA också med växande stöd från sina direkta japanska, australiska och europeiska allierade sina muskler och sin beslutsamhet att inte lämna Taiwan utan stöd.

Sedan början av veckan korsade den amerikanska förstöraren USS Curtiss Wilbur, ett fartyg i Arleigh Burke-klass, Taiwanpasset som skilde den oberoende ön från fastlandet innan de närmade sig Paracelöarna, ansåg att de också tillhör Folkets Kina efter Peking började bygga militära och flygbaser ensidigt 2012 på dessa öar som också hävdats av Taiwan. Denna manövrering gjorde Peking-myndigheterna ilska och enligt kinesiska medier, den kinesiska marinens ingripande för att "driva tillbaka" det amerikanska skeppet.

Förstöraren USS Curtiss Wilbur korsade Taiwanpasset och närmade sig sedan Paracelöarna tidigare i veckan och ilskade Peking och ingripandet från den kinesiska flottan

Som svar på vad Peking ser som en "oacceptabel och farlig provokation" och "stöd för Taiwans självständighet", Folkets befrielsearméns flygvapen genomförde en ny övning med JH-7-stridsbombare(försättsfoto), ett Y-8EW tidigt varningsflygplan och ett Y-8ASW maritimt patrull- och ubåtkrigsflygplan, bortom linjen som markerar uppdelningen av det kinesiska och taiwanesiska luftrummet mitt i Taiwanpasset. Enligt de kinesiska medierna, vars verve är mer och mer krigförande över tid, visar denna maktuppvisning Taiwan att de kinesiska styrkorna, om de önskar, kan slå och gripa ön militärt, medan USA bara har mycket begränsade medel och bara är närvarande en del av tiden. för att försöka förhindra detta.

Provokationernas och motprovokationernas följd, med sin andel av hökaktiga uttalanden och bekräftade säkerheter, påminner om situationen som fortsatte på 80-talet, på höjden av det kalla kriget i Europa. Vi finner också samma retoriska men också posturella utveckling i Europa gentemot Ryssland, med en uppenbar överuttolkning av allas ställning och den bekräftade önskan att verka större och mer beslutsam än man är. Faktum är att varken Kina, Ryssland eller USA idag har militär och ekonomisk-social kapacitet att starta ett krig mot varandra med rimliga chanser att lyckas och hoppas. Att uppnå vinster som överstiger de förluster som en sådan konflikt skulle generera. .


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT