Egypten är redan intresserad av Rafale F4

Rafale verkar ha mer än övertygat myndigheterna i Kairo såväl som det egyptiska flygvapnet. I själva verket hade de knappast fäst signaturen för en ny order på 30 F3R-standardenheter, tillsammans med 2 A330 MRTT-tankfartyg och en militärsatellit, att egyptiska förhandlare har meddelat sin avsikt att odla den egyptiska Rafale-flottan till 72 flygplan, eller till och med 100 flygplan, genom att lägga nya order under de kommande åren. Uppenbarligen verkar kapaciteterna i den framtida F4-standarden för det franska flygplanet uppfylla landets behov för att stärka dess avskräckande och djupgående strejkfunktioner och därmed göra det möjligt att stärka sin status som regional makt.

Selon den amerikanska webbplatsen breakingdefense.com Med hänvisning till egyptiska källor som är bekanta med saken är Rafale F4 verkligen ett valalternativ för Kairo till F35A som Washington har vägrat att exportera till sin allierade i Mellanöstern, särskilt när det gäller samarbetsengagemang. Dessutom kommer Rafale F4 att ha en rad moderniserade sensorer inklusive en ny version av AESA RBE2-radaren, samt avancerade vapen, såsom svävarbomber, A2SM Hammer 1000 kg bomben och den nya korta och medelstora Air-Air-missilen MICA NG. Framför allt kommer flygplanet att ha avancerade möjligheter för samarbetsengagemang och informations- och datadelning, särskilt med Mig-29 och Su-35 som nyligen förvärvats av Kairo från Moskva, kontrakt för vilka Washington har redan uttryckt sitt stora missnöje, genom att begränsa alternativen för modernisering av den egyptiska F16-flottan. Denna punkt, som redan har framförts av egyptiska tjänstemän, verkar representera ett tungt argument angående utbyggnaden av landets Rafale-flotta.

Samarbete och datautbyte mellan Rafale och ryska eller europeiska plan verkar vara en avgörande faktor som styr de egyptiska myndigheternas val

Än så länge har ämnet ännu inte tagits upp offentligt av de franska myndigheterna eller av Team Rafale. Men hypotesen om en potentiellt stor ny ordning, som kommer att skiljas i volym i enlighet med egyptisk budgetkapacitet när det är dags, säger utan tvekane Rafale och dess F4-version, i rampljuset medan flera länder för närvarande skiljer ett eventuellt förvärv av de franska flygplanen. Kom ihåg att F4-standarden kommer att vara ett stort steg i programmet. Det kommer faktiskt inte att relatera till en enda modell utan till två versioner av enheten, F4.1 baserad på en utveckling av F3Roch F4.2, som kommer att baseras på en ny cell som erbjuder mer avancerad utvecklingspotential, särskilt inom datafusion och integrering av nya sensorer. Faktum är att för Kairo, med de två modellerna, är F2 efter uppgraderingar till de redan beställda 4.1 + 24-flygplanen och F30 som erbjuder betydande kapacitet jämförbar med femte generationens flygplan, en stor utmaning. själv i Mellanöstern som i östra Medelhavet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT