Egypten är redan intresserad av Rafale F4

Le Rafale tycks ha mer än övertygat myndigheterna i Kairo och de egyptiska flygvapnen. Faktum är att de knappt hade skrivit på en ny order på 30 F3R-standardenheter, tillsammans med 2 A330 MRTT-tankerplan och en militärsatellit, att egyptiska förhandlare har meddelat sin avsikt att utöka flottan av Rafale Egyptierna till 72 flygplan, eller till och med 100 flygplan, genom att lägga nya beställningar under de kommande åren. Uppenbarligen tycks kapaciteten hos den framtida F4-standarden för det franska flygplanet möta landets behov av att stärka dess avskräckningsförmåga och djupa anfallsförmåga, och därmed tillåta det att stärka sin status som regional makt.

Selon den amerikanska webbplatsen breakingdefense.com citerar egyptiska källor nära saken, den Rafale F4 utgör verkligen ett valalternativ för Kairo till F35A som Washington vägrade exportera till sin allierade i Mellanöstern, särskilt inom området för kooperativt engagemang. Dessutom Rafale F4 kommer att ha en rad moderniserade sensorer, inklusive en ny version av AESA RBE2-radarn, samt avancerade vapen, som glidbomber, A2SM Hammer 1000 kg bomben och den nya korta och medelstora Air-Air-missilen MICA NG. Framför allt kommer flygplanet att ha avancerade möjligheter för samarbetsengagemang och informations- och datadelning, särskilt med Mig-29 och Su-35 som nyligen förvärvats av Kairo från Moskva, kontrakt för vilka Washington har redan uttryckt sitt stora missnöje, genom att begränsa möjligheterna att modernisera den egyptiska F16-flottan. Denna punkt, som redan tidigare framförts av egyptiska tjänstemän, verkar representera ett tungt vägande argument angående utvidgningen av flottan av Rafale av landet.

Rafale mig29 egypten Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser
Samarbete och datautbyte mellan Rafale och ryska eller europeiska flygplan verkar vara en avgörande faktor för valet av de egyptiska myndigheterna

För tillfället har ämnet ännu inte tagits upp offentligt av de franska myndigheterna, inte heller av teamet Rafale. Men hypotesen om en potentiellt stor ny order, som kommer att avgöras i volym enligt egyptisk budgetkapacitet när det är dags, sätter utan tvekane Rafale, och dess F4-version, i rampljuset medan flera länder för närvarande skiljer ett eventuellt förvärv av de franska flygplanen. Kom ihåg att F4-standarden kommer att vara ett stort steg i programmet. Det kommer faktiskt inte att relatera till en enda modell utan till två versioner av enheten, F4.1 baserad på en utveckling av F3Roch F4.2, som kommer att baseras på en ny cell som erbjuder mer avancerad utvecklingspotential, särskilt inom datafusion och integrering av nya sensorer. Faktum är att för Kairo, med de två modellerna, är F2 efter uppgraderingar till de redan beställda 4.1 + 24-flygplanen och F30 som erbjuder betydande kapacitet jämförbar med femte generationens flygplan, en stor utmaning. själv i Mellanöstern som i östra Medelhavet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med koden Metanniv24

Erbjudandet gäller från 10 till 20 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna