Kroatien skulle ha valt Rafale att ersätta sin Mig-21

Selon den kroatiska webbplatsen jutarnji.fr, som är ingen ringare än den viktigaste titeln på landets ledande pressgrupp, har myndigheterna i Zagreb enligt uppgift valt det franska erbjudandet för 12 använde Rafale för att modernisera sitt flygvapen och ersätta dess Mig-21 förvärvade från Ryssland kan efter självständighet. Kostnaden för operationen, inklusive de 12 enheterna, ammunition och utbildning, skulle utgöra ett kuvert något mindre än 1 miljard euro. De första 6 flygplanen, som kommer att tas från flygplan i trafik hos franska flygvapnet och rymden, skulle kunna levereras redan 2024 om det slutliga kontraktet kunde undertecknas före årets slut, de sista 6 2025. Den kroatiska Försvarsrådet skulle enligt webbplatsen ha gett sitt stöd till regeringen att förvärva apparaterna. En andra kroatisk webbplats, vecernji.hr, ger mer information om operationen, och specificerar att utbildningen av piloter kommer att ta två år, och att leveransen av Rafales skulle ha varit ett viktigt kriterium i denna fil.

Om informationen skulle bekräftas, och vi har all anledning att tro att det kommer att bli mycket snart, skulle det bli ytterligare en framgång för det franska flygplanet i år efter förvärvet av 18 Rafale inklusive 12 som används av Grekland i januari tillkännagivande av en överraskningsorder för 30 nya flygplan från Egypten för några dagar sedan. Det är dessutom den första kunden som inte tillhör Dassault-ekosystemet, eftersom Egypten, Qatar, Indien och Grekland, alla fyra, är reguljära kunder på franska flygplan och alla använder Mirage 4-talet. Det skulle också vara en rungande framgång för den nya Fransk hållning som integrerar begagnade enheter i sina erbjudanden, baserat på Rafales extraordinära uppgraderingsmöjligheter inför sina konkurrenter. Det skulle äntligen vara den första direkta framgången för Rafale mot F2000 Viper, presenterad som den främsta konkurrenten för det franska flygplanet i detta fall, och som hittills hade tagit kontroll över en stor del av de östeuropeiska flygvapnens moderniseringskontrakt.

de kroatiska flygvapnen anordnar nu 8 Mig 21Bis förvärvade från Ryssland i början av 90-talet. Ankomsten av Rafale kommer att generera en djupgående utveckling av detta flygvapens kapacitet.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT