Nya partners, nya möjligheter: Berlin har stora ambitioner för MGCS-programmet

Om de första diskussionerna kring Main Ground Combat System-program, eller MGCS, från 2012, detta program avsett att ersätta den tunga pansarkomponenten i Frankrike (Char Leclerc) och i Tyskland (Leopard 2-tank) kom fram från 2017 och valet av Frankrikes president Emmanuel Macron, när det integrerade det i en uppsättning av andra fransk-tyska program inklusive SCAF avsedda att ersätta Rafale- och Typhoon-flygplanen och maws avsedda att ersätta Atlantic 2 och P3C Orion maritima patrullflygplan. Det fransk-tyska paret, stimulerat av spänningarna mellan Berlin och Washington efter Donald Trumps ankomst till Vita huset, var då en drivande kraft i byggandet av ett försvars-Europa, och dessa program ville bli förverkligandet av det. Grundandet av MGCS-programmet undertecknades 2020., eller redo åtta år efter diskussionsstart.

Sedan dess gav den ursprungliga entusiasmen plats för ofta mycket hårda diskussioner mellan industrimännen i de två länderna och ibland mellan kanslerna själva, medan visionerna och de två ländernas industriella och politiska mål bara hade kommit närmare varandra. CIFS-programmet, som syftar till att utforma den nya generationens artillerikomponent för de två arméerna, har redan skjutits upp utan att något fast datum har definierats, och MAWS-programmet hotas allvarligt av det mycket troliga förvärvet av 5 P8A Poseidon maritima patrullflygplan av Berlin att byta ut sin P3C i slutet av loppet. När det gäller SCAF-programmet kom det till randen av kollaps i vinter inför de krav som ställs av Berlin, men också av Madrid, som gick med i programmet 2019; krav som hotade de dominerande positionerna för Dassault Aviation och Safran inom respektive områden för flygdesign och motorisering, eftersom Thales och MBDA för sin del redan delvis offrades på altaret för europeiskt samarbete. MGCS-programmet var tvungen att ta itu med den starka integration som infördes av förbundsdagen för tyska Rheinmetall till det ursprungliga paret bildat av franska Nexter och tyska Krauss-Maffei Wegman.

Arméns Leclerc-stridsvagnar förblir i drift till 2035 när de ersätts av pansarfordon från MGCS-programmet.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till artiklarna om nyheter, analyser och sammanfattningar i sin helhet. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för professionella prenumeranter.

Från 5,90 € per månad (3,0 € per månad för studenter) – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT