US Air Force förutser en framtid med 5 stridsmodeller, men utan F22

För några månader sedan kokade USA: s flygvapens framtid, åtminstone i sin officiella strategi, ner till två flygplan för sin fighterkomponent: F2A som skulle representera huvuddelen av dess taktiska flygvapen. Med mer än 35 flygplan, liksom F1700, liksom dess ersättning från Next Generation Air Dominance eller NGAD-programmet, för luftöverlägsenhet. Men många händelser har inträffat de senaste åren, vilket har lett till att det mäktiga amerikanska flygvapnet omvärderar sina behov och därmed dess utrustningsstrategi. Således under hans kongressförhandling vid sidan av diskussionerna kring Pentagons 2022-budget, General Brown, Stabschefen för US Air Force, presenterade ett nytt format för 2030, baserat inte på två flygplan utan på 2, bland vilka 5 av de viktigaste flygplanen som skulle ersättas av F3A, nämligen F35, F15 och A16 . Och om F10A fortfarande presenteras som ryggraden i det amerikanska flygvapnet, inducerar accelereringen av NGAD-programmet för att ersätta de 35 F187 som för närvarande används, ett djupt paradigmskifte.

Faktum är att F22 idag är det mest kraftfulla flygplanet från US Air Force, men även USA, och till och med planeten. Det är också det senaste, förutom F35A naturligtvis, sedan den senaste F22 som kom ut från Lockheed-Martin produktionslinjer levererades till US Air Force för bara 9 år sedan, 2012. Varför, under dessa förhållanden, besluta att ta ut denna obestridliga tillgång från tjänsten, även om de äldre systemen, Legacy-systemen på engelska, som A10 och F16, som hittills var det huvudsakliga målet för USAF: s planering, ser sig utsträckta efter 2030? Svaret på den här frågan är komplicerat och kräver lite förtydligande.

trots sin operativa kapacitet är F22 Raptor handikappad av mycket höga underhållskostnader och låg tillgänglighet.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT