Kina tar en viktig milstolpe i militära turbojets

Efter 35 års ansträngningar har den kinesiska flygindustrin äntligen lyckats utveckla en tillräckligt pålitlig och effektiv version av sin WS-10-turbojet för att utrusta den med ett enmotorigt massproducerat stridsflygplan. En kliché som läckt ut på kinesiska sociala nätverk visar faktiskt nyligen en J-10C-fighter med en motor från flygvapnet för Folkets befrielsearmé (FAAPL) utrustad med WS-10B-versionen av denna motor, vilket bekräftar att den senare nu har nått de nödvändiga kriterierna, särskilt när det gäller tillförlitlighet och prestanda, för att utrusta denna typ av flygplan. Hittills, även om jagKinesiska J-11, J-15 och J-16 tvillingmotorkämpar hade redan börjat sin omvandling till WS-10, J-10 i FAAPL de förblev utrustade med Saturnus AL-31-motor på den ryska fakturan, vilket avslöjade en viss brist på förtroende hos den kinesiska militären gentemot den kinesiska reaktorn.

Ursprungligen härledd från omvänd konstruktion av två fransk-amerikanska CFM56II-motorer som förvärvades i början av 80-talet, var utvecklingen av WS-10 lång och tråkig. Målet som de kinesiska myndigheterna tillkännagav var att utforma en turbojetmotor som erbjuder prestanda som är jämförbar med den ryska AL-31-motorn, som särskilt används på Su-27, Su-30 och Su-35. Men under lång tid stod kinesiska ingenjörer inför flera svårigheter, oavsett motorns livslängd som fortfarande toppade 2010 vid 30 timmars användning, där AL-31 nådde 400 timmar och M88 som driver Rafale de 3000 timmarna; när det gäller kraft levererad genom att utveckla 120 kN istället för förväntad 130; såväl som vad gäller regleringen, dvs. den tid som krävs för att motorn ska variera sin hastighet och leverera den förväntade effekten. Men om dessa problem visade sig vara oöverkomliga för ett enmotorigt flygplan som J-10 eller JF17, ansågs motorn vara tillräckligt tillfredsställande för att utrusta de tunga jaktplanen J-11B, en licensierad version av Su-27SK, från 2011.

Ett test J10B observerades med WS-10G-vektorkraftversionen av den kinesiska motorn.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT