Den australiska armén inaktiverar snabbt sitt israeliska födda ledningssystem för slagfält

Under 2010, inom ramen för LAND 75 och LAND 125-programmen, hade den australiska armén valt israeliska Elbit för att tillhandahålla sitt Battle Management System eller BMS, vilket möjliggjorde digitalisering av den statiska och dynamiska informationen på fältet. genomförande av militära operationer. Systemet, inklusive särskilt ett visst antal satser för att utrusta kommandofordon, stridsfordon och infanteripersonal, utplacerades gradvis under de följande åren för att övervinna vissa svagheter som noterades särskilt under utplaceringarna i Afghanistan. Från och med 2019 började emellertid frågor och tvivel avslöjas beträffande konfidentialiteten för massan av information och data som rapporterats av systemet, och rädslan för att dessa känsliga uppgifter skulle kunna skickas tillbaka till den israeliska tjänsteleverantören, Elbit System., Särskilt efter en revision utförd av Australian National Audit Office, eller ANAO, som framhöll ett avtalsmässigt arrangemang av enorm ogenomskinlighet och stor komplexitet, för att minska räkningen, som uppgick till 1,4 miljarder dollar, eller drygt 900 miljoner euro.

Dock meddelade beslutet i början av april 2021 av den australiska armén till sluta använda BMS helt i mitten av maj framstår som utomordentligt brutal, och desto mer eftersom inget alternativ är planerat att ersätta systemet hittills, vilket tar den australiska armén tillbaka 15 år, då samordningen av styrkor på marken fortfarande genomfördes med kartpapper, kompasser och radioer, även om regionala spänningar är höga. Användningen av BMS är inte bara förbjuden från 15 maj 2021, men även anslutning till systemet är förbjuden. Beslutet har delgivits Elbit Australia utan överklagande, med åtminstone laminär kommunikation till allmänheten, att det nuvarande BMS-C2-systemet kommer att upphöra att användas och att arbete har inletts för att implementera en lösning.

Australian Army BMS utrustar infanterienheter som pansar- och kommandofordon (öppningsfoto)

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT