Kommer Kazans kärnmissil ubåt att vara mardröm för västerländska flottor?

Enligt det ryska försvarsministeriet, den nya kärnmissilubåten Kazan, den andra enheten i Iassen-klassen men den första enheten i variantprojektet 885-M Iassen-M, skulle ha antagits till aktiv tjänst denna fredag ​​den 7 maj och skulle ha gått med i den ryska flottan för att utplacerad i norra flottan. Trots byggförseningar och en leverans uppskjuten i två år, ankomsten av denna nya ubåt verkar oroa västerländska högkvarter, oroliga för den nya ubåtens stötande kapacitet, men också för dess stora diskretion. Och faktiskt, Kazan, liksom de andra sju ubåtarna i Iassen-M-varianten vid olika byggnadsstadier i ryska arsenaler och varv, utgör en enastående utmaning för västerländska flottor.

Kazan är mindre än nästan 12 meter än den första enheten i Iassen-klassen, Severodvinsk, som togs i drift i december 2013 efter 20 års byggande, men är framför allt mer ekonomisk än storebror, samtidigt som den behåller sina egna attribut. Till denna klass , som vad Virginia var från början gentemot SeaWolf från US Navy. Och i själva verket ger de publicerade uppskattningarna en enhetskostnad för Iassen-M i storleksordningen 800 miljoner dollar, där Severodvinsk skulle ha kostat nästan dubbelt så mycket. Det är sant att mellan 2013 och 2021 delades värdet på den ryska rubeln också med 2. Kazan och de fartyg som följer den har samma eldkraft som deras äldsta, nämligen 8 eldsystem. Vertikala bärraketer som rymmer 4 Onix P800 långväga anti-skeppsmissiler eller så många 3M22 Tzirkon hypersoniska anti-ship missiler, eller 5 kryssnings- / antifartygs- / undervattensmissiler från Kalibr-familjen, dvs. mellan 32 och 40 missiler. Till detta läggs de tio torpederörerna som är beväpnade med tunga ubåtar eller torpeder mot fartyg.

Med en räckvidd som kan överstiga 300 km och en hastighet på upp till Mach 2.5, är P800 Oniks ett antifartygsvapen mot vilket mycket få moderna antimissilsystem kan försvara sig.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT