Ny brittisk Challenger 3-tank presenterad

Innan publiceringen av nyheterna Integrerad strategisk granskning, många rykten hade cirkulerat i Storbritannien om tydliga nedskärningar av vissa nyckelfunktioner för brittiskt försvar. Bland dem var en allvarlig nedåtgående revidering av antalet F35 som beställdes av Royal Air Force, minskningen av antalet Royal Navy-fregatter samt avskaffandet av de 3 tunga tankbataljonerna som är tillgängliga för den brittiska armén idag, och som är utrustade med den tunga tanken Challenger 2. Slutligen kommer den tunga tanken att förbli i tjänst i den brittiska armén, sedan 148 Challenger 2 kommer gradvis att föras till en ny standard som heter Challenger 3, för att bearbeta dess observerade föråldring, levereras mellan 2027 och 2030.

Det är sant att trots vissa obestridliga fördelar, i synnerhet när det gäller skydd, började Challenger 2 markera årens vikt. Som förväntat, kommer den nya brittiska tanken att utrustas med tyska Rheinmetalls 120 mm L55 slätborrkanon, samma som utrustar den moderniserade Leopard 2, vilket gör det möjligt att skjuta de nya NATO-pilskalarna som är utformade för att tränga in i rustningen. Detta är ett viktigt steg framåt eftersom Challenger 2 var den sista allierade tanken som använde ett riflat rör och motsvarande ammunition inom Nato. Framför allt kommer Challenger 3 att få ett automatiskt lastningssystem istället för sitt nuvarande last- och skjutsystem med uppdelad ammunition (projektil + drivmedel), vilket ger pansarfordonet en mycket högre skjuthastighet samt en utökad användningsflexibilitet. .


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT