Moderna attackhelikoptrar, från AH-64E Apache till Z-19.

Även om helikoptrar har använts i strid sedan slutet av 40-talet, särskilt under Koreakriget då de spelade en avgörande roll för första gången i evakueringsuppdrag för offer och återhämtning av utskjutna piloter, det var inte förrän 1967 som en beväpnad helikopter speciellt utformad för attackuppdrag deltog i en väpnad konflikt. Detta var den amerikanska Bell AH-1 Cobra-helikoptern från den amerikanska armén under Vietnamkriget.

Sedan dess har attackhelikoptrar etablerat sig som ett viktigt verktyg i inventeringen av moderna arméer, och Mi-24 Hind, AH-64 Apache och andra tigrar deltog aktivt i många konflikter, allt från den sovjetiska interventionen till Afghanistan till den första Gulfkriget, från interventionen i Libyen 2011 till spänningarna mellan Ukraina och Ryssland för bara några veckor sedan.

Snabba, manövrerbara och kraftfullt beväpnade, dessa enheter vet hur man drar fördel av terrängmaskering för att närma sig sitt mål och förstöra dem innan de får ett svar. Lite i taget ersatte de nära luftstödsflygplan i många arméer.

Med ankomsten av ny ammunition, såsom svävande ammunition, och nya sensorer och kommunikationsverktyg, kommer moderna stridshelikoptrar att se sin prestanda utökas ytterligare under de kommande åren, för att fortsätta att representera en nyckelkomponent i luftstrid.

AH-64E Apache (Boeing - USA)

I rättvisans namn var vi tvungna att starta den här panelen med den obestridda kungen av denna kategori av flygplan, Boeing AH-64 Apache, som idag är den mest producerade västerländska stridshelikoptern i världen, med 2400 24 exempel, som knappt ger efter för sovjeten Mi-2650 som nådde sin topp på XNUMX XNUMX tillverkade flygplan.

Men till en början borde apacherna aldrig ha sett dagens ljus. Det utvecklades faktiskt bara på begäran av den amerikanska armén som en del av dess BIG 5 superprogram 1972, efter att AH-56 Cheyenne-programmet övergavs, medan det amerikanska flygvapnet tog partiet för att utveckla A-10 Thunderbolt II och US Marine Corps Harrier II, vilket lämnar den amerikanska armén isolerad för att utveckla sin egen roterande vinge.

Tävlingen såg prototypen Bell YAH-63 och Hughes YAH-64 sammanstöta, den senare vann på nästan alla områden till skada för sin konkurrent. Förproduktionen av Apache började 1981, och det första flygplanet anlände till Europa från 1984, på höjden av Euromissile-krisen.

AH-64 Apache attackhelikoptrar kommer från den amerikanska arméns super BIG 5-program i början av 70-talet.
En US Army AH-64E avfyrar en 70 mm Hydra-raket. Notera AN/APG-78 Longbow millimeterradarn på masten ovanför rotorn.

Sedan dess har den kommersiella och operativa framgången för AH-64 aldrig sviktat, och trots sina 40 år fortsätter den att ta emot beställningar i sin mest avancerade version, AH-64E.

Det måste sägas att "odjuret" har seriösa argument att lägga fram, med en maximal startvikt på mer än 10 ton, dess fullt bepansrade tandemglas-cockpit och dess två GE T-700-turbiner som vardera utvecklar mer än 1900 hk kraft, vilket gör att den kan bära fem ton nyttolast, inklusive piloter, bränsle och ammunition.

På beväpningssidan bär den en mycket effektiv 30 mm M230-kanon försedd med 1200 skott och i kombination med hjälmsiktet från vapensystemofficern placerad på framsätet på flygplanet, såväl som en rad missiler, raketer och till och med ytterligare stridsvagnar monterade på de två attackpunkterna på var och en av dess vingstubbar.

I pansarvärnskonfiguration bär en AH-64E, utrustad med en AN/APG-78-radar på masten, upp till 16 AGM-114 Hellfire II-missiler, vilket ger den en formidabel eldkraft. Förutom Hellfire kan Apache avfyra israeliska Spike pansarvärnsmissiler, Stinger luft-till-luft-missiler samt 70 mm raketer.

Trots sin ålder förblir AH-64 Apache spjutspetsen för den amerikanska arméns luftstridsstyrka, liksom 16 väpnade styrkor runt om i världen, inklusive Storbritannien, Nederländerna och Grekland i Nato, Japan och Sydkorea i Stilla havet, Saudiarabien, Israel, Qatar och Egypten i Mellanöstern. De senaste åren, Även Storbritannien, Australien och Marocko har beställt Boeing-flygplanet, som kommer att vara kvar i flera decennier.

AH-1Z Viper (Bell – USA)

Den slutliga versionen av AH-1 Cobra, som var den första attackhelikoptern som någonsin involverades i en konflikt 1967, Bells Ah-1Z Viper har inte längre mycket gemensamt med de första versionerna av sin förfader. Ingen mer enmotorskonfiguration och tvåbladig rotor, Viper är nu utrustad med 2 General Electric T-700-GE-401C-turbiner som utvecklar 1800 hk vardera, för en maximal startvikt på 8,8 ton, och en fyrbladig rotor med som de flesta moderna helikoptrar.

Viper förnekar dock inte sitt arv, i synnerhet behåller den en frontal sektion på knappt mer än en meter, vilket gör det särskilt svårt att upptäcka och rikta in sig på när den står inför motståndaren.

Denna funktion gör det också möjligt för dess primära användare, US Marines Corps, att minska flygplanets fotavtryck när rotorn är ihopfälld, när den används från amerikanska attackfartyg.

The Bell AH1Z Viper e1620322501956 Militär planering och planer | Tyskland | Konflikt i Mali
US Marine Corps ställer in mer än 220 AH-1Z Vipers för att stödja sina landningsstyrkor och skydda sina transporthelikoptrar.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Tyskland | Konflikt i Mali

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna