Moderna attackhelikoptrar, från AH64 Apache till Z19.

Även om helikoptrar användes i strid så tidigt som i slutet av 40-talet, särskilt under Koreakriget när de först spelade en nyckelroll i evakuering av olyckor och kastade ut pilotåterställningsuppdrag, tog det först 1967 att en beväpnad helikopter speciellt utformad för attackuppdrag tog del i en väpnad konflikt. Det var den amerikanska helikoptern Bell AH-1 Cobra från den amerikanska armén från Vietnamkriget. Sedan dess har attackhelikoptern etablerat sig som ett oumbärligt verktyg i inventeringen av moderna arméer, och Mi-24 Hind, AH-64 Apache och andra tigrar deltog aktivt i många konflikter, allt från sovjetiska styrkor i Afghanistan under den första Gulfkriget, från ingripandet i Libyen 2011 till spänningarna mellan Ukraina och Ryssland för några veckor sedan.

Dessa enheter är snabba, manövrerbara och kraftfullt beväpnade och vet hur man utnyttjar terrängmaskering för att närma sig sitt mål och förstöra dem innan de får svar. Så småningom ersatte de nära flygstödflygplan i många arméer. Med ankomsten av nya ammunition, såsom herrelösa ammunition, och nya sensorer och kommunikationsverktyg, kommer moderna stridshelikoptrar att se deras prestanda expandera ytterligare under de kommande åren, för att fortsätta att representera en nyckelkomponent i luftstrid.

AH-64E Apache (Boeing - USA)

Med all ära var vi tvungna att starta denna panel med den obestridda kungen av denna kategori av flygplan, Boeing AH-64 Apache, som idag förblir den mest producerade västerländska stridshelikoptern i världen, med 2400 enheter, som bara ger efter Sovjet Mi-24 som kulminerar i 2650 producerade flygplan. Ursprungligen borde Apache aldrig ha sett dagens ljus. Det utvecklades faktiskt inte på begäran av den amerikanska armén som en del av dess superprogram BIG 5 1972, efter att AH-56 Cheyenne-programmet övergavs, medan US Air Force deltog i utvecklingen av A10 Thunderbolt II och US Marines Corps the Harrier II och lämnade den amerikanska armén isolerad för att utveckla sin egen roterande vinge. Tävlingen såg Bell YAH-63-prototypen möta Hughes YAH-64, den senare vann på nästan alla områden till nackdel för dess konkurrent. Förproduktionen av Apache startade 1981 och de första enheterna anlände till Europa från 1984, på höjden av Euromissile-krisen.

En amerikansk armé AH-64E som skjuter en 70 mm Hydra-raket. Observera AN / APG-78 Longbow millimeter radar på masten ovanför rotorn.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT