Det är inte förvånande att Berlin närmar sig förvärvet av amerikanska P8A Poseidon

Frågad av en parlamentariker om utbyte av P3 Orion maritima patrullplan fortfarande i tjänst med de tyska styrkorna, förklarade representanten för försvarsministeriet vid förbundsdagen, Thomas Silberhorn, att ministeriet inte övervägde det franska erbjudandet om en interimslösning baserad på lånet av fyra Atlantic 4-flygplan från den franska marinen som en lösning anpassad till behoven hos de tyska väpnade styrkorna i detta område, medan förvärvet av 5 Boeing P8A Poseidon uppfyller de tyska generalstabens operativa förväntningar. Enligt honom kan förhandlingar om förvärv av dessa enheter, ett kontrakt värderat av USA: s utländska militärförsäljning till 1,77 miljarder dollar, vara framgångsrika och leda till undertecknandet av ordern i mitten av året.

Detta uttalande, om det inte representerar ett slutligt beslut från de tyska myndigheterna i denna fråga, ger ändå mycket starka indikationer på den nuvarande tendensen i Berlin avseende detta program. Förutom de rent symboliska aspekterna av det fransk-tyska samarbetet och de troliga effekterna av ett sådant beslut på framtiden för framtida Maritime Air Warfare System-programmet, eller MAWS, för att utforma och bygga ersättare för de franska och tyska sjöfartsflygplanen 2035, bygger de tyska positionerna på en relativt objektiv bedömning av situationen, vilket inte gick för den franska interimslösningen.

MAWS-programmet kommer utan tvekan att hotas av förvärvet av P8A Poseidon av Tyskland, men det är tidsskillnaderna mellan Frankrike och Tyskland inom området förnyelse av Maritime Patrol-kapacitet som väger tyngst på dess framtid.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT