Militära drönare och etik: verklig debatt eller låtsas?

Sedan de togs i bruk för tjugo år sedan har drönare varit i nyheterna regelbundet, särskilt inom ett område där utveckling av stridsystem inte förväntas, nämligen etik. Driven av en populärkultur rik på film- och litteraturreferenser, tog många politiska personligheter men också forskare, soldater och filosofer på sig debatten för att försöka förstå och kontrollera utvecklingen av dessa nya system och förhindra uppkomsten av de berömda "mördarrobotarna". . Den här debatten, mot bakgrund av etiska värderingar men också av mycket verklig rädsla för stridsautomatiska bortgång, har den realistiska och beprövade grunder och mål, eller är det ett nytt rökmoln som rörs av vissa?

Idag har debatten om användning av drönare i strid delats upp i två parallella debatter. Den första gäller själva användningen av beväpnade drönare eller dess förbud. Detta är särskilt fallet i Tyskland, där vänsterpartierna är våldsamma emot att Bundeswehr kan använda drönare eller robotar som bär dödliga vapen för att begränsa dem till underrättelse- och kommunikationsuppdrag. Denna debatt har konsekvenser långt bortom germanska gränser, eftersom den också påverkar de stötande funktionerna och kapaciteten hos system som utformats tillsammans med andra europeiska länder, såsom Euromale drone, eller SCAF-stridsflygplan och MGCS-tankprogram. Detta är en rent etisk debatt, som finner ett starkt eko i den tyska opinionen, även om användningen av beväpnade drönare som herrelösa ammunition har spridit sig mycket under de senaste åren i många arméer, så att den spelar en ledande roll i de senaste konflikterna som i Syrien, Libyen eller Nagorno-Karabakh. Det bör också noteras att stöd för en strikt tysk inställning mot väpnade drönare oftast också är för Berlins anslutning till fördraget om förbud mot kärnvapen, och därför dess tillbakadragande från Natos avskräckningsuppdrag där Luftwaffe deltar.

Debatten rasar i tyska medier om huruvida Eurodrones of the Luftwaffe borde kunna beväpnas om det behövs, med återverkningar på europeiska samarbetsprogram.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT