Utvecklar Kina en strategisk bombdrona?

För några dagar sedan publicerades en artikel av den kinesiska webbplatsen South China Morning Post Sparade kommunisten för observatörerna av den kinesiska militära flygindustrin genom att meddela att företaget Zhongtian Feilong Intelligent Technology utvecklade en tung stridsdrona, Feilong 2, vars uppdragsprofil skulle vara identisk med den för den framtida amerikanska strategiska bombplanen B-21 Raider under utveckling av Northrop Grumman. Enligt det kinesiska företaget är prototypen redan långt framåt och idrifttagandet av FL2 kan äga rum redan 2026. På prestationssidan tillkännager Zhongtian Feilong en hög subsonisk hastighet, en räckvidd på 7000 km, ett tak 15.000 XNUMX meter, och att den skulle kunna utföra strategiska kärnkrafts- eller konventionella strejker tack vare dess stora smyg som bland annat kopplats till dess flygande vingprofil.

Hypotesen att se Peking utrusta sig med en flotta strategiska droniserade långväga bombplan är verkligen oroande för västerlänningar. Inte bara skulle de utgöra ett strategiskt hot mot Förenta staterna och länderna i Indo-Stillahavsbältet, men vi kan också föreställa oss att sådana anordningar kan utgöra en formidabel anti-ship-slagstyrka i Stilla havet. Och så länge drönare är utrustade med en tankstång under flygning skulle deras autonomi vara ojämförlig med pilotanordningar. Men det borde dock vara mer än försiktigt med tillkännagivandena från Zhongtian Feilong, när det gäller jämförelsen med B21 Raider.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT