Kustförsvarsbatterier återgår till centrum

Traditionellt, fram till mitten av 60-talet, var hamnar och militära arsenaler, såväl som vissa strategiska kustnära platser, ofta skyddade av kustbatterier, både för luftvärns- och fartygsskydd. Men urholkningen av hotet, särskilt efter Sovjetunionens kollaps, liksom uppkomsten och demokratiseringen av missiler ombord på stridsfartyg, ledde till att många länder klarade sig utan dessa försvar.

Men under de senaste åren har flera arméer åtagit sig att utrusta sig med kapacitet av denna typ, i synnerhet genom att skaffa kustförsvarsbatterier utrustade med sjövärnsmissiler. Hur kan vi förklara denna återgång till förmån, och vilka roller kan de spela i ett modernt militärt system?

Under de senaste månaderna har Ukraina, men också Taiwan, Bulgarien, Rumänien och Polen, alla meddelat att de har för avsikt att förvärva antifartygs kustförsvarsbatterier eller att stärka deras befintliga försvar inom detta område. samma United States Marine Corps har utvecklat en lösning i denna riktning, för att skydda sina demonterade enheter i frånvaro av luft- eller sjöstöd.

Andra länder, som Ryssland, Kina, Vietnam, Iran och Nordkorea, har börjat modernisera sina egna kustförsvarssystem för att utöka sin effektivitet och avskräckande förmåga. Även om de till stor del hade fallit ur bruk under flera decennier, erbjuder moderna kustförsvarssystem verkligen mycket intressanta egenskaper när det kommer till att möta ett betydande sjöhot, eller en risk för amfibieanfall. .

K-300P Bastion kustförsvarsbatterier – Ryssland

Nya landbaserade anti-skeppssystem, som t.ex K300P ryska bastionen eller norska NSM CDS, kombinerar samtidigt rörlighet, betydande, dödlighet och lång räckvidd för engagemang, och överträffar på många områden krigsfartygens och stridsflygplanens defensiva förmåga.

Så, ett batteri av det ryska Bastion-systemet, som består avett 6 × 6 Command and Control-fordon (C2), 4 8x8 missiluppskjutningsfordon med 2 missiler per lastbil, och 4 lastfordon, kan placeras ut över ett kustområde som är nästan 50 km långt och över ett område på mer än 500 km², vilket gör det mycket svårt att lokalisera eller motverka.

Ryska K-300P Bastion kustförsvarsbatterier skyddar de flesta av landets kuster och känslig marin infrastruktur

Den använder P800 Onyx supersoniska anti-skeppsmissil, som kan överstiga Mach 2,5, vilket gör det möjligt att nå mål 450 km bort med en militär belastning på 250 kg, tillräckligt för att sätta de största fartygen ur funktion. Det tar bara fem minuter att distribuera Bastion mobilbatteri och aktivera avfyrningen av en eller flera Onyx-missiler.

Det är därför mycket svårt att eliminera hotet genom förebyggande attacker, av kryssningsmissiler eller genom en attack från stridsflygplan, eftersom batterierna kan röra sig mycket snabbt och förbli diskreta i skydd av växtlighet till exempel.

DF-21D anti-fartyg ballistisk missil (Kina)


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Coastal Defence | Amfibieöverfall | FÖRENTA STATERNA

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna