Uteslutet från F35-programmet, omorganiserar Turkiet sina flygambitioner utan väst

Medan det amerikanska försvarsdepartementet just hade officiellt meddela Ankara om dess definitiva uteslutning från F35-programmet Efter i förvärv av S400-system från Ryssland, Selcuk Bayraktar, CTO för Bayraktar-företaget, känd för sina TB2-drönare som spelade en avgörande roll i de turkiska uppdragen i Syrien och Libyen, liksom i de azeriska styrkornas styrkor under Nagorno-Karabakh-konflikten 2020. den senare redogjorde för den färdplan som de turkiska myndigheterna förberedde sig för att följa inom militär flygteknik. Och det minsta som kan sägas är att landet inte saknar ambitioner, med det yttersta målet att i slutet av decenniet uppnå fullständig strategisk autonomi inom detta område.

sålunda, Bayraktar utvecklar för närvarande en "jakt" stridsdrona, som vi kan föreställa oss jämförbara med den brittiska Lanca eller den amerikanska Valkyrie, med målet att få den att flyga till 2023. Samtidigt utvecklar företaget TUSAŞ programmet HÜRJET för utbildning och attackflygplan, som nyligen passerade den grundläggande designfasen. Slutligen är hela luftfartsindustrin i landet fortfarande mobiliserad för T-FX-programmet, som med det definitiva tillbakadragandet av F35-programmet verkar ännu mer kritiskt för Ankara, med målet att flyga flygplanet utrustat med nationellt tillverkade turbojets fram till 2029. Faktum kvarstår att alla dessa program synligt hindras av ett de facto-embargo som genomförs i väst mot denna kritiska teknik, och särskilt motorer.

Akinci är Bayraktars nya MALE-drone, den här gången baserad på en dubbelmotorarkitektur för att öka kraften och därmed prestanda mot den berömda TB2

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT