De 7 utmaningarna att försvara presidentvalet 2022 i Frankrike

Försvarsfrågor hade tagits i bakgrunden under det tidigare franska presidentvalet 2017. Majoriteten av kandidaterna hade helt enkelt förbundit sig till ett utgiftsmål på 2% i slutet av femårsperioden och hade strävat efter att diskutera ett ämne utan någon verklig grund, såsom återgången till värnplikt, även om soldaterna själva aldrig slutade varna för den orealistiska aspekten av de förslag som lagts fram. Lyckligtvis och till många förvåningar uppfyllde den valda presidenten, Emmanuel Macron, sina åtaganden genom att genomdriva en militär programmeringslag (LPM) låta arméerna, om inte att återuppbygga sin kapacitet, åtminstone sätta stopp för kapacitetsblödningen som drabbade dem i nästan 15 år.

Både i sak och i form är den nuvarande LPM, liksom den försvarsbudget som är knuten till den, fortfarande kopplad till målen i vitboken 2013 om försvar och säkerhet (LBDSN 2013), skriven redan innan global geopolitik fördrevs. Faktum är att nästa femårsperiod måste möta flera kritiska frågor inom försvaret för att kunna svara på säkerhetsfrågorna som idag inte längre ger utrymme för tolkning. Det verkar därför naturligt att förvänta sig att kandidater som kommer att gå till det högsta ämbetet presenterar tydliga positioner och ett program om dessa frågor, nummer 7.

1 - Nationell avskräckning inför nya hot

2013 års LBDSN, som den strategiska granskningen 2017, baseras på en tvådelad design av försvarsverktyg, en konventionell komponent i form av en expeditionsstyrka som kan ingripa i externa teatrar och i låga till låga kriser. Medelintensitet, och kärnkraftsavskräckande och dess två komponenter, den strategiska havsstyrkan (FOST) stark av fyra kärnvapen ubåtar avskjutning av missiler (SNLE) av triumfklassen och två skvadroner från de strategiska flygstyrkorna (FAS) beväpnad med Rafale. Ombord flygfartyg kan också, på begäran, genomföra ASMPA-missil om nödvändigt. Den franska doktrinen, med en ubåt till sjöss och en i beredskap, ärvs från en period då ryska kärnvapenstyrkor inte kunde upprätthålla operativ varaktighet till sjöss för sina SSBN: er, och när Kina bara hade två fartyg av denna typ, annars ineffektiva.

De strategiska havsstyrkorna sätter in fyra Le Triomphant-klass SSBN, varav en är permanent på patrull, och en andra i beredskap vid 4 timmar för att ta till sjöss i händelse av en kris.

Sedan dess har Ryssland ökat och moderniserat sin strategiska hållning avsevärt, med 3 SSBN: er på permanent patrullering, moderniseringen av sina långväga ballistiska missiler, den för sina strategiska bombplan och ankomsten av nya vapensystem som missilen. eller Avangards hypersoniska segelflygplan. Kina har också infört viktiga nya medel, såsom den interkontinentala ballistiska missilen DF41, SSBN Type 094, och den förestående ankomst av den strategiska smygbombaren H-20. Dessutom har flera länder gått in i kärnkraftsloppet, förutom Pakistan och Indien, såsom Iran och Nordkorea. Slutligen fortsätter system för upptäckt och avlyssning av kärnvapen och deras leveranssystem, vare sig marina eller ubåtar, mycket snabbt. Med andra ord är själva effektiviteten av fransk avskräckning idag potentiellt hotad på medellång eller till och med på kort sikt.

För att svara på detta kan det vara nödvändigt att öka FOST-formatet för att behåll inte 1 utan 2 SSBN: er hela tiden på patrull. Om en SSBN har en chans på 98% att inte upptäckas, vilket långt ifrån är högt, särskilt med tanke på multiplikationen av ASM (Anti-Submarine) detekteringsfunktioner idag och inom en snar framtid, ger detta en potential motståndare ett fönster på 7 dagar per år under vilket han eventuellt kan neutralisera detta hot och därför agera straffri. Genom att fördubbla antalet SSBN: er vid patrullering, på samma grund, kommer det bara att ha ett 1-dagars fönster vart sjunde år för att uppnå detta. På samma sätt måste FAS nu möta integrerade försvarssystem med flera lager, för vilka en eskort av flygplan eller drönare utrustade med kraftfull elektronisk krigföring och motdetekteringssystem är nödvändig.

Faktum är att avskräckningsställningen snabbt måste anpassas till hotens verklighet, långt bortom nuvarande SNLE 3G-program eller efterföljaren till ASMPA-missilen, som bara kommer att tas i bruk under det kommande decenniet. Denna fråga, existentiell för nationen, men också för de allierade i Frankrike, är därför avgörande för att bedöma den politiska och strategiska visionen för kandidaterna till Elysee.

2- Utmaningen med högintensivt engagemang

Som tidigare nämnts förutsåg LBDSN 2013 precis som RS 2017 helt enkelt inte att de franska arméerna skulle behöva engagera sig i så kallade High Intensity-uppdrag, nämligen mot en motståndare utrustad med en komplett panoply av modern militär utrustning och styrkor som kan genomföra dem. Insättningen av ryska styrkor på Krim och vid Ukrainas gränser de senaste dagarna visar otvetydigt att detta scenario nu är möjligt, och till och med troligt om vi ska tro flera analytiker. Ryssland är inte Frankrikes enda potentiella motståndare med dessa möjligheter, spänningar i Kina och runt Taiwan med Peking har visat att Folkets befrielsearmé nu är en ledande styrka som kan konkurrera med de bästa västerländska arméerna på många områden. Iran har avsevärt ökat sin operativa kapacitet, särskilt när det gäller drönare, kryssningsmissiler, ballistiska missiler och luftfartygssystem, vilket utgör ett ständigt hot mot de franska styrkorna som utplaceras i regionen, oavsett om det är land, hav eller luft. Även länder som anses vara nära allierade blir nu potentiella hot, vilket är fallet med Turkiet, som har mycket viktiga konventionella kapaciteter.

Nagorno-Karabakh-kriget 2020 visade den kritiska rollen som drönare och herrelösa ammunition, liksom integrerat kommando i modern konflikt

Men de franska arméerna är det helt enkelt inte inte kan stödja ett sådant åtagande, både ur teknisk synvinkel och ur kapacitetssynpunkt. De franska tunga pansarstyrkorna har verkligen reducerats till sin enklaste form, med endast 220 Leclerc-stridsvagnar varav endast 200 kommer att moderniseras, och ett självgående artilleri på knappt mer än 100 stycken, saknar rustning. Ingen av de franska pansarfordonen som är i drift eller på beställning under de kommande åren är eller kommer att vara utrustade med aktivt skyddssystem för att motverka missiler och anti-tankraketer. Luftfartygs- och antidroneförsvaret av mobila enheter är också mycket begränsat, även om dessa medel har visat sin enorma förmåga under de senaste konflikterna. Detsamma gäller flygstyrkorna, som inte har något medel för elektronisk krigföring eller undertryckande av luftförsvar, och för marinstyrkor, vars fartyg är otillräckligt skyddade mot mättande attacker från luften. Drönare och missiler. Dessutom är ammunitionslagerna och reservdelarna extremt låga, vilket gör det omöjligt att upprätthålla ett intensivt åtagande över tiden.

Programmet för en presidentkandidat måste därför, med tanke på hur brådskande behovet på detta område är, ge ett svar och en strategi för att svara på det inom tidsfrister som överensstämmer med hotens verklighet. Detta förutsätter att man granskar de väpnade styrkornas organisation samt ansträngningar när det gäller utrustning som väsentligt överstiger den nuvarande planeringen av LPM fram till 2025. De franska arméerna kanske inte har tid att göra det. de MGCS och andra SCAF att vara involverad i konflikter på en helt annan teknisk och militär nivå än ingripande i Mali.

3 - Anpassa arméernas format till hotet

Utöver frågorna om utrustning finns det också frågan om formatet för de franska väpnade styrkorna. Detta är fortfarande inramat av LBDSN 2013 och dess vision om krafternas engagemang till följd av en uppskattning av det tidigare hotet, som kanske aldrig ens existerade. Idag svarar inte en landoperationsstyrka med 77.000 30 män inte längre på hotets verklighet, särskilt när den senare, dessutom mycket efterfrågad för externa operationer, bara kan mobilisera på 10 dagar motsvarande 'en mekaniserad brigad förstärkt av 12.000 eller 10 225 män, medan de ryska arméerna kan mobilisera tio gånger mer under samma period. Detsamma gäller flygvapen som med 185 krigare har svårt att upprätthålla det nuvarande operativa trycket, även om flottan gradvis kommer att minskas till 15 flygplan. När det gäller marinstyrkorna, med ett enda hangarfartyg, 6 fregatter och XNUMX attackbåtar, har de helt enkelt inte kapacitet att permanent utplacera en stridsgrupp för bärare, och inte heller upprätthålla mer än en bärargrupp. 'En fregatt till sjöss vid stor teater.

Luft- och rymdarmén har nu 220 stridsflygplan, denna siffra kommer att reduceras till 185 med tillbakadragandet av Mirage 2000-5 och Mirage 2000D under det kommande decenniet.

Det verkar därför nödvändigt att grundligt ompröva arméernas format, för att svara på verkligheten av nuvarande och framtida hot, utan att systematiskt behöva förlita sig på en allierad stöd som de senaste årens erfarenhet har visat sig vara mest mångsidig. . Om Frankrike vill kunna försvara sitt territorium, inklusive dess ultra-marina territorier och dess exklusiva ekonomiska zon, för att ge skydd eller betydande militärt stöd till sina allierade, och för att påverka globala frågor, kan detta inte göras. Gå bara igenom en betydande öka sin arméers storlek. Även på dessa frågor måste en kandidat till Högsta domstolen presentera sina ståndpunkter, liksom sina mål på ett tydligt sätt.

4- Tekniska, industriella och mänskliga resurser utmaningar

Det verkar därför som att de franska arméerna, men också det industriella och tekniska försvarets ekosystem, måste initiera en djupgående förändring för att kunna reagera på nuvarande och framtida säkerhetsutmaningar, vilket måste ge upphov till många utmaningar. Den första av dessa är den tekniska utmaningen. Ingen kan nu förneka att världen har gått in i ett nytt vapenlopp. Ryssland och särskilt Kina ligger före spelet eftersom de har gjort stora ansträngningar för att modernisera sina arméer och utrustning under de senaste tjugo åren, med en anmärkningsvärd acceleration sedan början av 2010-talet. Kunde utveckla nya försvarsteknologier som gjorde det möjligt för dem till komma ikapp och ibland till och med överträffa västerländsk teknisk kapacitet. Under denna tid var Frankrike, precis som de andra västmakterna, nöjda med att utveckla sitt tekniska kapacitetsförsvar i proportion till sina enda budgetbegränsningar, utan att ta hänsyn till de djupgående förändringar som ägde rum någon annanstans.

De första operativa flygplanen från det Franco-Ibero-tyska SCAF-programmet förväntas inte före slutet av nästa decennium i stridsenheter

Faktum är att medan landet och dess försvarsindustri fortfarande hade ett bekvämt tekniskt framsteg för tio år sedan med exklusivt kunnande, som i fallet med Neuron-programmet till exempel, det har märkbart eroderat, handikappade lika mycket av bristen på politisk vision på detta område, som av dåligt definierade europeiska samarbetsprogram som hindras av interna begränsningar. Återgången till strategisk autonomi och en ambitiös politik för försvarsteknik är därför avgörande för den framtida presidenten. Detsamma gäller försvarsindustripolitik, märkt under de senaste 20 åren av viktiga avsägelser, ibland på altaret för internationellt samarbete, och av brist på planering på medellång sikt, vilket inte tillåter tillverkare att optimera sina verktyg för att bäst tillgodose behoven hos franska arméer och internationella kunder. När det gäller dessa frågor, oavsett om det gäller storleken på det industriella verktyget såväl som dess kontroll och dess ibland överdrivna exponering för exportens oklarheter, måste kandidater också uttrycka sina ståndpunkter och sin strategi.

Slutligen är det inte tillräckligt att förordna en ökning av styrkan för de väpnade styrkorna för att uppnå detta. Dessa stöter verkligen på allvarliga svårigheter att ens rekrytera och behålla tillräcklig personal med den profil som krävs, även om arméernas storlek aldrig har varit så liten. I själva verket kommer det att bli nödvändigt att detaljera en strategi som gör det möjligt att svara på utmaningen från de mänskliga resurserna i de väpnade styrkorna, till exempel genom en bättre attraktionskraft för de väpnade styrkorna, mer lämpliga karriärprofiler, skapandet av stipendier kompenserade i år service eller implementering av en verklig nationalgarde som kan stärka styrkorna avsevärt, särskilt i händelse av en stor kris.

5- Nationens motståndskraft

Som krisen kopplad till Covid19 har visat, men också de många konspiratoriska driften som har rapporterats allt oftare de senaste månaderna, är den franska nationens motståndskraft inför en eller flera stora kriser idag ett problem som direkt påverkar försvarsfrågor i inför ökande potentiella hot. Flera länder, särskilt Sverige men också Ryssland, har åtagit sig att organisera befolkningens motståndskraft mot dessa möjliga kriser, vilket kan bero lika mycket på en terroristattack som på grund av en klimathändelse, på grund av en ny patogen än en attack från en annan stat. Befolkningens beroende av bastjänster som vatten, el, kommunikation, förse stormarknader med konsumentprodukter eller elektroniska betalningsmedel utgör idag stora sårbarheter på samhällsnivå. Permeabiliteten för desinformation, till och med för propaganda från en fientlig stat, utgör ett lika viktigt hot.

Franskarnas motståndskraft, liksom alla västerlänningar, har skadats av inneslutningarna kopplade till Covid-krisen, med scener som denna som har förökats i hela Europa.

Att stärka franskarnas motståndskraft, både i storstads Frankrike och utomlands, i stan och utomlands, utgör därför en stor säkerhetsfråga relaterad till försvarsfrågor, och arméerna har några nycklar för att svara på dem, som i fallet med hantera cyberattacker eller skydda kritisk infrastruktur. Kandidater till presidentvalet måste därför ange sin uppfattning om denna kritiska punkt och lägga fram sina förslag på detta område, så att väljarna kan bedöma dess innehåll.

6- Måttkalendern

Om det finns en mycket kritisk punkt i dag i den franska försvarsplaneringen, annan än den som är kopplad till formatet, är det utan tvekan schemat för program som genomförs för att svara på nya hot. Oavsett om det handlar om högintensitetsproblem, med MGCS-stridsvagnsprogrammet, CIFS-artillerisystemet,SCAF-stridsflygsystemEller den nya generationens kärnkraftsfartyg, som svar på avskräckningsbehov, med SNLE 3G-programmet, ASN4G-missilen, eller Europeiska anti-ballistiska system TWISTER, alla kalendrar syftar till att komma i tjänst efter 2030, 2035 eller till och med 2040. Emellertid är hotets verklighet omedelbar, och ingenting garanterar att den nuvarande status quo kommer att pågå i 15 eller 20 år som krävs för att ge arméerna möjlighet att svara dem. Frågan uppstår då, och på ett kritiskt sätt, tidpunkten för de åtgärder som ska vidtas för att göra det möjligt för de franska arméerna att snabbt möta dessa hot.

Med endast 200 moderniserade leclerker kommer armén inte att kunna upprätthålla ett högintensivt engagemang de närmaste 10 åren.

Svaret som en kandidat kan ge på dessa frågor kommer att göra det möjligt att bedöma varaktigheten av exponeringen för risken, men också styrkan i det föreslagna försvarsprogrammet. Att bygga om ett militärt verktyg kan faktiskt inte fastställas över en kort tidsperiod. Det är viktigt att genomföra medellång och långsiktig planering, både inom teknik- och personalområdet, för de väpnade styrkorna såväl som för industrier och forskningscentra. Det är också i den här kalendern som kandidaterna kommer att kunna skilja sig själva för att undvika att se alla kandidater igen föreslå ett vagt program baserat på ett enda budgetmål, vilket inte tillåter att förutse ambitionerna och den verkliga visionen. som en tropism i termer av internationellt eller europeiskt samarbete, eller en ytlig vision utan verklig vilja.

7- Den ekonomiska modellen och hållbarheten i försvarsinsatsen

Den sista, och inte minst, av dessa strategiska försvarsfrågor för presidentvalet 2022, är frågan om finansiering av de presenterade ambitionerna och i förlängning den försvarsekonomiska modell som kandidaterna tänker sig vara mest kritisk. Utan att gå in på detaljer kräver arméernas verkliga budgetbehov för att svara på nuvarande och framtida hot en avsevärd ökning av försvarsanslagen under de kommande åren, för att nå en ökning av storleksordningen 25 till 30 miljarder euro per år. 2032, dvs. en ökning av lånen på cirka 3 miljarder euro per år under tio år. En sådan insats ligger helt enkelt inte inom räckvidden för franska offentliga finanser som redan drabbats hårt av Covid-krisen. Sökande måste därför antingen minska ambitionerna i sitt program för att möta den franska budgetkapaciteten under de kommande åren, med säkerhet att öka exponeringen för stora risker och en nedgradering av landet på den internationella scenen, eller föreslå en modell. ekonomiskt för att möta behoven.

LANCA-drönaren är på måndag ett flertal program som lanserades av de brittiska myndigheterna som en del av den nya integrerade strategiska granskningen, som bygger på de socioekonomiska och budgetmässiga effekterna av industriella försvarsinvesteringar för att öka hållbarheten i landets försvar.

Av alla diskuterade punkter är detta utan tvekan den mest splittrande för framtida kandidater, som inte bara måste presentera sina ambitioner utan också finansieringsmodellen och därför hållbarheten i det föreslagna försvaret. Lösningar finns, oavsett om de är makroekonomisk (försvar med positiv värdering) eller organisatoriska och samhälleliga (Base Defense). Vissa länder, som USA och Ryssland, har tillämpat dessa principer i många år. Andra utvecklas för att följa detta, vilket är fallet med Storbritannien med sin nya integrerade strategiska granskning. Men en sak är säker, de lösningar som föreslås för finansieringen av det kommande försvaret kommer att göra det möjligt att i detalj bedöma både de verkliga ambitionerna och soliditeten i det program som föreslås av var och en av kandidaterna inom detta område.

Slutsats

Konstitutionellt är republikens president chef för de franska arméerna. Som sådan är det garant för skyddet av suveräniteten och landets intressen, och mer än någonting, för fransmännen själva, var de än befinner sig. Den senaste geopolitiska utvecklingen har visat att åren, och även de kommande årtiondena kommer att skilja sig mycket från dem vi har upplevt under de senaste 30 åren, med riskerna för större konflikter mellan stater och kärnkraftshotet, men också med utseendet. av nya hot kopplade till klimatförändringar, förtätning av mänskliga befolkningar och demokratisering av viss teknik. Hur som helst kan en kandidat till ordförandeskapet inte längre ignorera eller ta itu med dessa försvarsfrågor.

Som vi har sett är insatserna nu betydande inom detta område, i omfattning av de risker som uppstått, och det är inte längre möjligt att vara nöjd med ett kort program eller vaga ambitioner att överlåta det till landets tyglar och därför franskarnas säkerhet. Vi kan därför bara hoppas att kandidaterna till presidentvalet, åtminstone de som mest sannolikt kommer att spela en avgörande roll i detta val, närma sig ämnet med ambition och tydlighet i sitt programoch att de kommer att svara på de 7 punkter som diskuteras här. Det beror naturligtvis på kandidaterna. Men det kommer också att bero på väljarna, som kommer att göra försvarsfrågor till en fråga om den kommande valkampanjen, eller inte ...

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT