OMFV-program för att ersätta US Army M2 Bradleys tillbaka på rätt spår

Bland alla grenar av US Army BIG 6 superprogram, avsedd att ge den amerikanska armén de medel som krävs för att hävda sig i de kommande krigarna, är Optionnaly Manned Fighting Vehicle-programmet, eller OMFV, troligen det mest brådskande och på sätt och vis det mest kritiska, eftersom "det är att ersätta M2 Bradley Infantry Fighting Vehicle. Detta pansarfordon, ett av de 5 programmen i BIG 5-superprogrammet som lanserades på 70-talet, togs i bruk 1981 och har nu nått den kanoniska åldern på 39 år. Men det är inte så mycket i dess ålder, eftersom dess övervikt ärvt från nästan 40 år av successiva moderniseringar, som idag straffar Bradley, det 27 ton långa avgången för pansarfordonet som nästan nått och till och med översteg de 33 ton, till tråd för tillägg av system och ytterligare skydd.

På grund av sin vikt och begränsningarna i dess elektriska produktion har Bradley inte kunnat fungera effektivt på flera år. Det ersattes av flera program under åren 2000 och 2010, alla lika överdrivna både vad gäller tekniska krav och kostnader. Således anförtrådte den amerikanska armén 2000 DARPA programmet Ground Combat Vehicle, avsett att ersätta flera pansarfordon i drift, inklusive M113 och M2 Bradley. Efter 14 års ansträngning och mer än 20 miljarder dollar i investeringar övergavs programmet slutligen 2014 på grund av budgetnedskärningar utan att ha producerat någon operativ rustning. År 2017 lanserade den amerikanska armén Next Generation Combat Vehicle-programmet, som också avsåg att ersätta flera pansarfordon i drift, inklusive OMFV-programmet för utbyte av Bradleys. Men den första tävlingen blev kort när endast prototypen General Dynamics Land System Griffin III levererades i tid, och Rheinmetalls KF41 Lynx eliminerades.

Griffin III i General Electric Land System var den enda kandidaten som faktiskt levererades till USA: s armé under den avbrutna första fasen av OMFV-programmet.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT