Ukraina hotar att utrusta sig med kärnvapen om det inte går med i en militärallians "som Nato"

Spänningarna mellan Ukraina, väst och Ryssland nådde återigen en milstolpe igår, när ryska myndigheter meddelade detde stängde sjötransit i Kerchsundet, som skiljer Svarta havet från Azovshavet till alla utländska militärfartyg, vilket effektivt isolerar en del av den ukrainska kusten, och särskilt hamnen i Mariupol, liksom dess marina enheter som finns i Azovsjön. . Med denna hållning förhindrar Moskva varje förebyggande utplacering av västerländska fartyg i detta hav, utplaceringar som sannolikt skulle utgöra betydande problem i händelse av konflikt mellan Ryssland och Ukraina. Samtidigt, och trots ett konferenssamtal mellan Joe Biden och Vladimir Putin, Washington tillkännagav en ny uppsättning sanktioner mot vissa ryska företag och tjänstemän som misstänks vara inblandade i förgiftningen av den ryska motståndaren Alexey Navalny, i cyberattacken på Solarwinds, för att ha stört det amerikanska presidentvalet eller vara involverad i de nuvarande spänningarna med 'Ukraina.

Men för Kiev är kontot inte där, och den ukrainska ambassadören i Tyskland, Andriy Melnyk, förklarade medan han utfrågades av en tysk radio attLandet kan vända sig till rekonstituering av en kärnvapenavskräckande styrka om han inte lyckades garantera dess säkerhet genom att gå med i en stark allians "som Nato". För den ukrainska diplomaten skulle landet inte ha något annat val, om det är nödvändigt, att garantera dess säkerhet än att väpna massivt, inklusive kanske inom kärnkraftsområdet, för att säkerställa dess säkerhet. Denna förklaring, som uppenbarligen syftar till att tvinga Natos hand att påskynda sitt medlemskap och få européer och västerlänningar att engagera sig mycket mer aktivt i skyddet av Ukraina inför den ryska förstärkningen, sker inte utan ett särskilt specifikt sammanhang.

Statscheferna i Ryssland, USA, Ukraina och Storbritannien undertecknade Budapest Memorandum 1994.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT