Är en Maskirovka på väg över rysk-ukrainska spänningar?

Populärt av den utmärkta "Red Storm" av Tom Clancy och Larry Bond, författaren till den lika utmärkta marinkrigsimuleringen Harpoon, är Maskirovka en underrättelseoperation som syftar till att skapa från början en casus belli som motiverar det legitima engagemanget av styrkor. Romanen som beskriver en hypotetisk konflikt mellan Sovjetunionen och Nato mot bakgrund av en energikris, presenterar ett utvecklat scenario rörande denna sovjetiska Maskirovka, avsedd att mobilisera befolkningen kring ett angrepp mot Nato efter en attack riktad mot kommunisternas eliter. Parti, så kallat av de tyska underrättelsetjänsterna, samtidigt som arméerna genomgick intensiv förberedelse, och befolkningen konditionerades med en hel del propaganda för att öka sin misstro gentemot den presenterade förbundsrepubliken Tyskland som depositar för ordern av de tysk riddare som av nazismen.

Det var naturligtvis bara en roman. Ändå liknar de beskrivna mekanismerna på många sätt den dynamik som pågår i Ryssland idag med avseende på Ukraina. MedanPresident Zelensky och den ukrainska generalstaben vägrar ihärdigt att svara på provokationer ledd av Donbass självständighetsstyrkor, är Kremls diskussion men också dess apotek avsedd att vara mer stötande. Det är så Nikolai Patrushev, sekreteraren för det ryska nationella säkerhetsrådet, sa det Kiev och dess hemliga tjänster förberedde sig för att genomföra sabotageoperationer och attacker på Krim genom att förlita sig på den tatariska minoriteten på halvön för att genomföra dessa destabiliseringsoperationer. Kan det därför vara att de ukrainska myndigheterna efter 6 års motståndskraft har blivit helt dumma och självmord så att de beslutar att genomföra sådana operationer på Krim trots att en åttonde av den ryska armén massas i sina gränser?

Efter Sergei Ryabkov och Dmitry Peskov är det Nikolai Patrushev, sekreteraren för det ryska nationella säkerhetsrådet och nära Vladimir Putin, att ockupera mediescenen för att implicera Ukraina i ett förmodat försök till attack på Krim.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT