Sydkorea utvecklar sina egna sjötransport- och patrullflygplan

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, med hänvisning till KAI: s verkställande vice ordförande, erhöll den sydkoreanska flygplanstillverkaren från DAPA, landets vapenprogramutvecklingsbyrå, grönt ljus för att utveckla ett program för mediumflygplan för att ersätta majoriteten av C-130 och C-235 i tjänst i landets flyg- och marinstyrkor för transportuppdrag, men också sjöfartspatrull. Tidtabellen, budgethöljet och målenhetens prestanda har ännu inte kommunicerats, men KAI meddelade förra året att ett sådant projekt skulle kräva 7 års arbete och 2,7 miljarder dollar att slutföras.

Den sydkoreanska flygindustrin, och mer allmänt landets försvarsindustri, har nu nått tillräcklig industriell och teknisk mognad för att genomföra komplexa program inom autonomi, såsom design av stridsflygplan eller ubåtar. Det är så den första prototypen av K-FX nästa generations Hunter-program Inklusive montering började för mindre än två år sedan, kommer att göra sin första taxi på några dagar, den 9 april, och att den första aerobiska motorbåten från KSS-III Dosan Ahn Changho-klass var lanserades i september 2018. Landet har också utvecklat flera pansarfordon inklusive sin egen tunga tank, K2 Black Panther, det mycket effektiva T-50 Golden Eagle träning och lätta attackflygplan, helikoptrar Kai Surion et H, liksom olika missiler från Hong Sang Eo anti-ubåt missil Huynmoo III kryssningsmissil.

T50 Golden Hawk är utan tvekan ett av de mest framgångsrika tränings- och attackflygplanen för tillfället och representerar en stor prestation för den sydkoreanska flygindustrin.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT