Det fransk-tyska försvarsindustrisamarbetet kristalliserar åsikter i Frankrike

Under de senaste veckorna har det fransk-tyska försvarsindustrins samarbetsprogrammen, som den nya generationens SCAF-stridsflygplan och MGCS-stridsvagnsprogrammet, stött på många svårigheter. vänd en viss otrevlighet och överdrivna krav från Tysklands sida, den franska försvarsindustrin, men också en betydande del av den nationella allmänna opinionen, välvd i en fientlig ställning, i syfte att skydda försvarsindustrin samt ibland att motsätta sig själva principen om europeiskt samarbete. Denna debatt, som främst hölls på sociala nätverk och i en liten kommitté, har nu passerat en ny tröskel genom att exponera sig direkt i den nationella pressen genom skarpa forum från båda lägren.

De mest högljudda motståndarna till dessa samarbetsprogram är två grupper, MARS-gruppen och Vauban-gruppen, som presenterades som grupper av experter och personligheter från La Défense och från den industriella och civila världen, och arbetade tillsammans för att driva upp debatten om framtiden för National Defense. Dessa grupper försvarar väsentligen liknande ståndpunkter, baserat på behovet av att upprätthålla en stark och autonom nationell försvarsindustri, och på det faktum att samarbetet med Tyskland inom försvaret är kontraproduktivt, både politiska skillnader, industriella och till och med operativa mellan de två länderna. .

I sin nuvarande form måste SCAF-programmet ge upphov till ett stridsflygplan som måste kombinera franska (mångsidighet, ombord, kärnvapen) och tyska (air superiority, heavy fighter) behov.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT