Kinesiska Shenyang tillkännager utvecklingen av en ny generation jägare ... igen!

Det är genom en publikation på sin WeChat-sida som den kinesiska flygjätten Shenyang, som tillhör AVIC-konsortiet och som bland annat har utvecklat J-11, J-15 och J-16-krigare som utrustar den kinesiska luft- och marina tillkännagav att de har startat forskning för att utveckla en ny generationskämpe, presenterad som 5: e generationen i Kina och känd som sjätte generationen i väst, vars inträde i tjänst beräknas 6. För att förstå kommer vi att använda i resten av artikeln om klassificeringen av västerländska generationer. Samtidigt meddelade företaget också att det har påbörjat utvecklingen av en 2035: e generationens fighter avsedd för kinesiska marinflygstyrkor. Modellen eller tidpunkten för detta program specificerades inte, men pressmeddelandet illustrerades av en FC-5, ibland kallad J-31, som tros ha Pekings preferens för att utrusta framtida hangarfartyg. Utrustad med katapulter av typ 35.

Dessa meddelanden kommer säkert inte att ha förvånat observatörer av kinesisk militär luftfart. Faktiskt från många ekon av utvecklingen av en ny inbäddad version av FC-31 publicerades på kinesiska sociala medier. Dessutom hade utvecklingen av en ny generation av flygplan indirekt tillkännagivits, med samma datum för tillträde 2035, vilket motsvarar det troliga datumet för idrifttagning av nya västerländska flygplan, såsom NGAD-programmet för US Air Force och US Navy, British Tempest-programmet eller till och med den fransk-tyska SCAF, som det verkligen är dags att ge ett mer attraktivt namn än en enkel akronym. Men med tanke på den senaste utvecklingen rörande klyftan mellan de kinesiska tillkännagivandena och fakta noterade, kan man undra över relevansen av dessa meddelanden.

JC-31, ibland kallad J-35, förväntas vara den framtida 5: e generationens ombordfighter som kommer att gå ombord på typ 003 hangarfartyg utrustade med elektromagnetiska katapulter.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT