Den amerikanska armén ändrar radikalt sin doktrin för att möta Kina

“Kinesiska herrar, skjut först! ". Det är genom denna förklaring omformulerad från den berömda repliken av greven av anterroches under slaget vid Fontenoy 1745, som vi kan sammanfatta den nya strategin som presenterades av den amerikanska arméns stabschef, general James McConville, för att hantera kinesiska styrkor i Stilla havet. Men där den franska officerens mening som Voltaire rapporterade bara var en bravado inför de brittiska styrkornas överlägsenhet som var säker på seger, för den amerikanska generalofficern, är det en fråga om att definiera en ny doktrin om sysselsättning av styrkor för att bevara den amerikanska arméns medel och eldkraft i Stilla havet, även efter en hypotetisk massiv förebyggande strejk ledd av PLA mot amerikanska styrkor och deras allierade.

Det måste sägas att Pentagons medvetenhet om den fantastiska kinesiska Maskirova, denna kommunikationsoperation som syftar till att vilseleda motståndaren i säkerhet som skapats från grunden, enligt vilken Peking siktade på militär balans med Washington 2049, genererar idag en märkbar feberhet i hela USA: s försvarssamhälle och deras allierade. Från den stora klyftan i industriell försvarsförmåga som skiljer de två länderna som ständigt ökar, till den tekniska klyftan som skiljer de två väpnade styrkorna som fortsätter att blekna, inser amerikanska strateger nu att de motsätter sig kinesisk expansionism i Stilla havet, i första hand som kommer att bli återhämtningen på ön Taiwan, visar sig nu vara ett problem på mediet, även på kort sikt, utan att Washington kan svara politiskt, ekonomiskt och till och med militärt inom de nödvändiga tidsgränserna. Som vi redan visat, Peking har verkligen uppnått en position som strategisk överraskning i väst under senare år.

Kina har på bara några år förvärvat en havsflotta som kan konkurrera med de mest kraftfulla flottorna i Stilla havet. År 2030 kommer det att vara den mäktigaste marinstyrkan i denna teater framför den amerikanska flottan.

Även om det kommer att ta tid för de amerikanska arméerna att återfå sin tekniska hegemoni, eftersom program ackumuleras snabbare än budgeten ökar och tekniska lösningar dyker upp, är det ingen fråga om att låta Peking få den militära fördelen över USA under de kommande åren. För detta avser general James McConville inte förlita sig på nya pansarfordon eller nya missiler, utan på en ny lära baserad på styrkorna i den amerikanska armén idag, nämligen dess engagemangskapacitet för flera domäner och dess informationscentrerade struktur, för att utforma stridsenheter som samtidigt är mindre, mer rörliga och mer autonoma, och så omdefiniera dynamiken i engagemang.

Det huvudsakliga hotet som idag påverkar de amerikanska styrkorna som sänts ut i Stillahavsområdet, som sträcker sig från Filippinerna till Japan, är ingen annan än den formidabla arsenalen av de första konventionella strejker som Folkets befrielsearmé har idag, med ett imponerande lager av korta och korta medelstora ballistiska missiler, kryssningsmissiler, bombplan och snart hypersoniska missiler. Konkret är alla amerikanska och allierade baser som ligger inom en omkrets av 3000 km runt Kina, potentiellt målen för en kinesisk förebyggande strejk uppströms en militär intervention på Taiwan. Multiplikationen av intelligens- och platsresurser, såsom satelliter, drönare och elektroniska underrättelseplan, såväl som drönare och marinfartyg, gör att Peking nu kan rikta in sig på alla viktiga enheter, samt alla centra. Kommando-, kommunikations- och logistiknoder. Och med andra ord representerar all doktrin som USA genomfört under de senaste 30 åren, baserad på mycket imponerande eldkraft och logistik, nu en stor svaghet för de amerikanska styrkorna inför PLA.

Koncentrationer av makt är nu de främsta målen för Kinas första strejkförmåga och måste därför överges till förmån för mindre, mobila och autonoma enheter.

För att svara vill general McConville förlita sig på mycket mobila enheter som kan skydda sig själva om det behövs, samt att utvecklas i hjärtat av motståndarens enhet. Presenterad på detta sätt skulle det inte vara mer än att hoppas att förvandla den amerikanska armén till en gigantisk armé som tillämpar specialstyrkornas metoder. Och det är mer eller mindre vad det handlar om, med skillnaden redo att där specialstyrkorna agerar mestadels på ett isolerat sätt och med begränsade och tydligt fastställda mål, vill den nya doktrinen från den amerikanska armén föra sina styrkor till agera tillsammans och på ett samordnat sätt, med allt stöd som de är vana vid, i en dynamik som är för mobil och för snabb för motståndaren, i detta fall Kina, att inte kunna använda sin eldkraft eller sin numeriska överlägsenhet . Det är särskilt beroende av den amerikanska arméns effektiva framsteg inom stridskommunikation, särskilt när det gäller satellitkommunikation och intelligens.

Denna doktrin verkar dessutom införas mer och mer i väst, sedan US Marine Corps presenterade också en liknande doktrin för några månader sedan, just för att möta det kinesiska hotet, gå så långt att överge en stor del av dess tunga resurser, och särskilt dess Abrams-stridsvagnar, för att uppnå detta. Den nya läran om den brittiska armén, presenterades också för några månader sedan, och bekräftades av publiceringen av Strategic Review de senaste dagarna, bygger också på samma paradigmer, nämligen mycket mobila och autonoma enheter, men kan samarbeta på ett mycket exakt sätt för att få fördelen i dynamiken i engagemanget. Den franska armén implementerar principen om GTIA och S-GTIA (Inter-Armed Tactical Sub-Group), enheter på regementets / bataljonens nivå eller företaget, som också har stor rörlighet och avancerad autonomi. Den bländande och effektiva franska militära åtgärden under Operation Serval 2013 är som sådan till stor del kopplad till denna GTIA-doktrin, och SCORPION-programmet utformades kring samma taktiska tillvägagångssätt.

Operationen Serval av de franska arméerna i Mali 2013 framhöll intresset för GTIA: s struktur, dess autonoma kombinerade vapenenheter byggda kring ett regemente och med alla stödmöjligheter som finns i en stridsbrigad.

Ändå är samarbetsengagemang och autonoma och mobila vapenarmar inte rätten till västerländska arméer. APL har också inrättat en samarbetsvapenorganisation som är jämförbar med GTIA, kombinerade bataljoneroch upplevde fördelarna i en nyligen genomförd övning. Dessutom använder både Ryssland och Kina nu strids- och informationssystem för att använda avancerade samarbetestaktik. Ingenting garanterar därför att den enkla ändringen av den amerikanska arméns läror sannolikt kommer att säkerställa en tillräcklig taktisk och strategisk fördel för att möta PLA. Å andra sidan är det ett kortsiktigt svar för att optimera spridningen av krafter och därför delvis motverka hotet om en förebyggande strejk och därmed för att upprätthålla en tillräcklig operativ kapacitet för att fungera som bas för utplacering av det logistikflöde som krävs för högintensivt engagemang.

Hur som helst, detta nya tillkännagivande visar, om det fortfarande behövdes, i vilken utsträckning de amerikanska arméerna nu ser Kina som deras huvudsakliga och troligen motståndare, och detta inom en mycket kortare tidsram än de två som hittills förutsågs här. Oavsett om det är att öka den konventionella avskräckningsförmågan hos amerikanska och allierade styrkor i regionen, som rekommenderas av general Mc Masters, eller att förbättra inneslutningskapaciteten för en eventuell kinesisk offensiv i frontlinjen i Stillahavsförsvaret, verkar nu alla Pentagons ögon att vara på denna teater, och i synnerhet på Taiwan, uppmanad att spela en avgörande roll i denna hypotetiska framtida konflikt som de amerikanska generalofficererna uppfattar som mer och mer troliga.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT