Varför gynnar Tyskland det strategiska partnerskapet med USA?

Under de senaste veckorna har de fransk-tyska relationerna kring försvarsprogrammen för industriellt samarbete börjat likna scenariot för en dålig sydamerikansk serie, med sin andel av konstgjorda vändningar och deklarationer som är avsedda att krossas i form av klipphängare. De senaste händelserna hittills, den bittra observationen från franska tjänstemän om svårigheterna som diskussioner kring Tiger 3-programmet stött på, i syfte att möjligen förvärva AH-64E Apache-helikoptrar av Berlin över Atlanten, och de djupa skillnaderna mellan den franska visionen och den tyska visionen angående MGCS New Generation Tank-programmet. Det verkar faktiskt att där Tyskland gynnar en konservativ lösning baserad på alliansen mellan stormakt och betydande rustning, försöker Frankrike, när det gäller det, att gynna rörlighet och stadsstrid för att svara på sina framtida åtaganden. Förresten räckte det att titta sida vid sida Leclerc MLU och Leopard 2A7 för att få en liten uppfattning om denna motsättning.

MAWS nästa generations maritima patrullflygplan är också ett fokus, med exporttillståndet till FMS för 5 P8 Poseidon för Tyskland, och överraskningsförslaget från Frankrike att låna ut 4 Atlantique 2 i väntelösning. Det verkar därför som att Berlin i allt högre grad försöker gynna sitt transatlantiska partnerskap till nackdel för det med Paris, och detta sedan valet av Joe Biden till det amerikanska presidentskapet. Är denna observation rent empirisk och kopplad till en fransk-fransk observationsfördom, eller är den baserad på en objektiv och berättigad verklighet för Berlin? Det verkar som om det är denna andra hypotes som införs i slutet av en metodisk analys: Berlin kan i dag inte distansera sig från den amerikanska partnern, som president Macron hoppades utan att säga det med sin vision om europeisk strategisk autonomi, av skäl som är ingen annan än ekonomisk och budgetmässig.

Tyskland skulle överväga att förvärva AH64 Apache-attackhelikoptrar för att ersätta sina Tigerhelikoptrar som anses vara alltför opålitliga av Bundeswehr

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT