Sukhoi-hypotesen återuppstår i Turkiet

Efter ett spänt årsslut, särskilt på grund av genomförandet av sanktioner som införts av den amerikanska kongressenhade de turkiska myndigheterna valt att ta en mer försonlig profil på den internationella scenen, åtminstone utseendemässigt, för att locka till sig den nya amerikanska presidentens Joe Bidens goda nådar och för att upphäva de amerikanska och europeiska sanktionerna som allvarligt hämmar den smidiga genomförandet av landets försvarsprogram. Om vissa verkligen har förändrat sin hållning, till exempel Europa som, under tryck från Berlin, upphävde genomförandet av de symboliska sanktionerna som beslutades i slutet av december för att inte "bryta den positiva dynamik som observerades i Ankara", var det inte fall med Biden-administrationen, som har följt sedan ankomsten till Vita huset uen politik för maktbalans med Ankara baserad på den tomma stolens strategi. För Förenta staterna måste Ankara börja med att bevisa sina verkliga avsikter och reparera den "skada" den har begått de senaste månaderna innan den kan hoppas på en förändring av positionen från Washington.

Oavsett har Ankaras försök att normalisera sina förbindelser med USA uppenbarligen upphört nu. Faktum är att hypotesen om ett ökat närmande till Moskva nyligen har dykt upp i den officiella turkiska diskursen med förvärv av nya S-400 systembatterier, liksom förvärvet av ryska Su-35 och Su-57-fighters för att ersätta den utmattade F4 och F16 av dess flygvapen. Enligt den turkiska industriministern Mustafa Varank är förhandlingarna för förvärvet av ett andra S-400-batteri långt framskridna, och diskussioner har till och med startat för en lokal produktion av det ryska exportflygsystemet för den ryska exporten. samtidigt påminde de ryska myndigheterna, genom ett uttalande av talesmannen för industriellt militärt samarbete, Valeria Reshetnikova, att Moskva var fortfarande redo att erbjuda sina Sukhoi-krigare till de turkiska myndigheterna. För Ankara representerar det ryska förslaget, som gäller kortsiktiga Su-35-kämpar och 5: e generationens Su-57-kämpar på medellång sikt, möjligheten att inte bara ersätta de 100 F35s som skulle förvärvas från USA. men att svara på Aafs förvärv av Rafale.

Förutom Su35 som presenteras som en kortvarig mellanlösning, erbjuder Moskva också att exportera sin 57: e generationen Su-5 till Ankara

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT