Snart en ny kortdistans-luft-luft-missil i Ryssland

Sedan slutet av Sovjetunionen har ryska stridsflygplan utrustats med korta, medelstora och långa räckvidd Air-Air-missiler som endast är utvecklade versioner av de som redan utrustade flygplanen med den röda stjärnkockaden. Radaravlyssningen på medel- och långdistansöverlåtelse anförtros således R-77 för företaget Vympel, vars utveckling startades 1982 och vars tester började knappt en tid innan Sovjetunionens upplösning. För virvlande strider förlitar sig ryska krigare, inklusive Su-57, på R-73-missilen och dess utvecklade version R-74, fortfarande utvecklad av Vympel, vars design går tillbaka till 70-talet. Även om den var mycket effektiv när den togs i bruk , R-73 som överträffar de flesta missiler av samma typ i väst samtidigt, överkörs det nu av de sista västra missilerna.

Det är alltså ofta att det som presenteras av den ryska statspressen som en ny missil i verkligheten visar sig vara en moderniserad version av en befintlig missil och utvecklad minst 20 år tidigare. Detta är särskilt fallet med R-37 ultra-long-range air-to-air missile, utvecklat av Vympel i början av 80-talet innan han övergavs för brist på medel 1998 och sedan återupplivades av Putin-administrationen 2006 för att äntligen komma i tjänst 2020 under namnet R-37M. Faktum är att missiler som utrustar ryska stridsflygplan nu börjar markera årens vikt mot sina västerländska motsvarigheter, och stora kunder som Indien och Kina har börjat arbeta för att utrusta dem. deras lokala missilplan Su-30 och Mig-29 (kinesiska PL10, PL12) ou Västra (europeiska ASRAAM och MICA), som naturligtvis inte alls smakar ryska industriister och tjänstemän.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT