Det israeliska hårda dödssystemet TROPHY redo att gå in på den amerikanska armén Stryker

Hårdskyddsskyddssystem, en aktiv anordning som gör det möjligt att fånga missiler och antitankraketer innan de slår på en rustning, är nu nödvändiga för att säkerställa överlevnad av rustning i ett fält. Högintensiv slagfält, där hoten mot dessa fordon kommer att vara många och dödliga. Men dessa enheter, som TROPHY av den israeliska Rafael som utrustar Merkava för de israeliska arméerna, och snart den amerikanska M1 Abrams et Leopard 2 i Bundeswehr, om de är mycket effektiva, har två stora nackdelar: de är mycket tunga, upp till 2 ton och förbrukar mycket elektrisk energi. I själva verket, om de fortfarande kan installeras på pansarfordon som flörtar med 60 ton, eller till och med längre bort, är det mycket svårare att installera dem på lättare pansarfordon, som US Army's Stryker 8 × 8, dock. Den mest använda och potentiellt det mest exponerade pansarfordonet för amerikanska styrkor.

Den amerikanska armén hade experimenterat utan framgång American Artis Iron Curtain-system på sina Strykers 2018, men systemet, om det verkligen var lättare än Trophy, gav inte tillfredsställelse under testerna. När Trophy som valdes för att skydda M1 Abrams-tankar och Iron Fist av den israeliska IAI behöll för att skydda M2 Bradley, visade sig båda för tunga för att installeras på Stryker vars motor på 350 hk knappt redan behöver driva 18 ton pansarfordon. Men idag kan Rafael ha den lösning som den amerikanska armén hoppas på i väntan på att modulsystemet MAPS (Modular Active Protection System) utvecklas av Lockheed-Martin, med TROPHY VPS.

Den amerikanska armén sysselsätter nästan 5000 8 × 8 Stryker-pansarbilar i pansarbilar. Det är också, med Humvee, det fordon som används mest vid utomhusaktiviteter, och därför potentiellt det mest utsatta.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT