Har slutet på SCAF-programmet redan spelats in av Paris, Berlin och Madrid?

Säg det SCAF-programmet hotas idag skulle vara en underdrift. På några veckor följde de dåliga nyheterna varandra i form av nya krav från Berlin och Madrid, som gick långt utöver de ursprungliga ramarna för de avtal som band de två länderna med Frankrike, till den punkt som rimligen kunde förväntas ifrågasätter Tysklands och Spaniens verkliga vilja att gå längre i detta program. Men det är verkligen svaret från Paris och Dassault Aviation på dessa krav som idag ifrågasätter mest och som väcker fruktan att ödet för SCAF-programmet redan har förseglats av dess tre partner.

Vi kommer inte att göra en ny inventering de iterativa krav som Tyskland har lagt fram under de senaste två åren, både när det gäller luftstridssystemsprogrammet för det framtida SCAF, såväl som Main Ground Combat System MGCS-programmet, men också Eurodrone- och Tiger 3-programmen, mindre publicerade, men lika under spänning. Så småningom lyckades Berlin således fatt flytta tillbaka Frankrike inom alla områden, och franska industrier hanterar nu endast 3 av de nio pelarna i MGCS-programmet, och inte ens två av de sju pelarna i SCAF-programmet. Madrids senaste krav på att få 9% av industriproduktionen från SCAF-programmet är lika överdrivet, om inte absurt, från ett land som inte ens betalar sitt magra bidrag till Eurodrone-programmet, vilket orsakar ytterligare förseningar.

Eurodrone-programmet är ett av de möjliga säkerhetsoffren för meningsskiljaktigheterna mellan Frankrike, Tyskland och Spanien angående SCAF-programmet.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT