Kina kunde utveckla krigsliknande videospel för att inte utsätta sin militär för västerländska värderingar

Det kinesiska kommunistpartiet och Folkets befrielsearmé har i flera år förstått vilken roll videospel kan spela i deras kommunikationspolitik, rekrytering och till och med utbildning för sina soldater. Men bortom dessa rent mediaspekter är videospelet också en formidabel ideologisk vektor och kan i denna mening utgöra en fara för Kinas framtid, eftersom majoriteten av de "krigare" videospel som den kinesiska militären har tagit vanan att spela för att slappna av kommer från västerländska studior och förespråkar värderingar som demokrati och frihet, som inte motsvarar den ideologi som stöds av det kinesiska kommunistpartiet. De kan till och med därför visa sig vara subversiva för dem som spelar dem.

Det är det i alla fall avhandlingen presenterad av Li Xiang, professor och politisk rådgivare vid Peking University, och även en verkställande direktör för PCC, i samband med den årliga konferensen för den politiska rådgivande kommittén. De senare uppmanade också PLA och kinesiska videospelutgivare att arbeta tillsammans för att producera militär action och bekämpa videospel i en historisk kinesisk och icke-västerländsk ram, och som skulle respektera den förespråkade ideologin av PCC. Dessa spel kunde alltså inte bara användas av militären under sin fritid utan också av unga kineser som där kunde hitta kallelsen för vapenyrket.

Warrior-videospel har nått en mycket hög grad av realism på både konsol och PC.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT