Kina kommer inte att göra några eftergifter på Taiwan och Kinahavet

Pangregimens chefsdiplomat, Wang Li, satte tonen på söndagen för vad som kommer att vara förbindelserna mellan Kina och väst i många år framöver. I samband med hans årliga tal som syftade till att presentera huvudaxlarna för landets diplomatiska ansträngning spårades denna mycket inflytelserika kadre från det kinesiska kommunistpartiet de röda linjerna som Pekings myndigheter inte kommer att kompromissa med, bland vilka Hongkong, Taiwan och den kommersiella cirkulationen i Kinesiska havet, tre ämnen som också står i centrum för oro för västerländska huvudstäder i regionen. Taiwans återkomst under myndighet av Peking är förmodligen det mest känsliga ämnet och det mest troliga att degenererar till en mer eller mindre direkt och intensiv konfrontation mellan västerländska styrkor, ledd av USA och Folkrepubliken Kina.

Ämnet presenteras mer och mer regelbundet som icke-förhandlingsbara av de kinesiska myndigheterna, vare sig i inhemska politiska tal som under internationella evenemang. Enligt Wang Li kommer båda sidor av Taiwanpasset "snart" att tillhöra ett enhetligt land, västerländsk inblandning kommer inte att förändra någonting, och därmed kommer Kina att regera under ett årtusende under det kinesiska kommunistpartiets kontroll (vi kommer att förmedla Godwin-punkten så uppenbar). På samma sätt avser Peking att ordna en god ordning i sjötransit i Kinesiska havet, och i synnerhet beträffande vad som uppfattas som ett flagrant förnekande av suveränitet av Peking när de västra marinmännen transporterar sina krigsfartyg i denna zon, med tillämpning av internationella förordningar, men i strid med de kinesiska maktens förordningar som hävdar hela Kinesiska havet som ett maritimt område som historiskt uteslutande är kinesiskt.

Kinas utrikesminister Wang Li sa att Peking inte skulle göra några eftergifter om Taiwan eller Kinahavet.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT